Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуська “союзянка” розповіла про витвори бойків та висадила іменну калину

Нещодавно краєзнавиця з Калуша — Дарія Ониськів взяла участь у науково-практичній конференції “Народне мистецтво Бойківщини: історія та сучасність”.

Розповідає Інформатор, покликаючись на КМФ ГО “Союз українок”.

Приурочення конференції було подвійним — до 107-ї річниці із дня смерті Івана Франка і 90-х роковин із дня народження заслуженої майстрині народної творчості України Мирослави Кот. Проходив науковий захід у Нагуєвичах — батьківщині “Каменяра”.

В ході зустрічі пані Дарія поділилась історією про дерев’яні церкви у селі Петранка (рідне селище авторки), що відносяться до бойківської дерев’яної архітектури. Зокрема про церкву Перенесення мощів св. Миколая, збудовану 1830 у році, і церкву св. мученика Юрія/св. Василя Великого, перенесену зі старого місця й добудовану в 1881-1872 роках.

Після наукових бесід учасники конференції в особі Дарії Ониськів та дрогобицьких “союзянок” висадили іменну калину Мирослави Кот біля пам’ятника Іванові Франку. Дійство відбувалось в рамках Всеукраїнського проєкту ВГО Союз українок “Калина”.

Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка, Державний історико-культурний заповідник “Нагуєвичі” та інші громадські організації.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору