Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Естетично, темно і дещо моторошно | День готів

Як ідентифікувати представника готичної субкультури, хто такі “готи”, та як вони соціалізуються попри вагоме несприйняття?

Розповідає Інформатор.

Сьогодні, 22 травня, відзначають Всесвітній день готів. Зародився він у Великій Британії в 2009 році, завдяки розгляду музичних субкультур ді-джеями готичної музики.

Що стосується самого слова “гот” — воно перекладається як варварський, грубий. Що й відображає естетику та зовнішній вигляд представників.

А от готи — субкультура, що зародилась наприкінці 1970-х років на основі панк-руху. Спочатку вона вважалась молодіжною, але з часом вікова категорія готів почала змінюватись. Сьогодні субкультура представлена людьми віком від 14 до 45 і старше.

Основними показниками приналежності до готів є саме специфічна готична мода і музика.

Найчастіше вони одягаються в брендові дизайнерські речі, оздоблені різними прикрасами, сітками та деталями, часто з християнською тематикою. Також готи зараз, як і раніше, виготовляють одяг власноруч, використовуючи доступні матеріали. Зрозуміло, що чорний колір фігурує в одязі та прикрасах. Та з плином часу готи все більше й більше почали модифікувати цей стиль: він змішався із новими різними напрямками субкультур, та став більш лояльним. Тож готів, які прихильні до “класичного” стилю, зовсім небагато, а особливо в наших околицях.

Вікторія, яка ідентифікує себе як гота, розповідає:

“Коли я обираю що одягнути, погляд завжди падає на речі чорного кольору. Мабуть, тому, що в мене в гардеробі такого одягу найбільше.”

Також вона підкреслює, що може одягнути щось коричневе чи сіре, але аксесуари обов’язково обирає яскраві: сережки з хрестами, різноманітні намиста і кулони з шипами та тканинні браслети.

Цікаво, що окрім церковної тематики в одязі та прикрасах, готи часто використовують символи смерті та різноманітні прикраси у вигляді кажанів та місяців.

Характерним є й епатажний макіяж. Чорні “стрілки”, такого ж кольору тіні, біла пудра, та чорна або червона помада.

“Я надаю перевагу яскравій помаді, та натомість використовую чорний лайнер для очей. Таким чином мій макіяж виглядає більш живим — смерті мені вистачає.”, — каже Вікторія.

Часто представників цієї субкультури можна помітити за великою кількістю пірсингу і тату в сумі із макіяжем та специфічним стилем. Вони можуть виглядати зовсім по-різному, та й взагалі, можуть не визнавати себе готами (що трапляється дуже часто) — важливо розуміти їх внутрішній світ. Поняття ідентичності готів досить розмите, що й пояснює розгалуженість субкультури. Здебільшого готів об’єднує саме смак в музиці, моді та стилі вечірок. Але саме їхня “приземленість” полягає у пасивному протесті проти пануючої масової культури.

Готи схильні до ізоляції від великих соціальних груп. Їх описують як мовчазних, усамітнених та схильних до роздумів. Через свою відокремленість готів сприймають як відлюдькуватих чи недоброзичливих, з чим стикалась й Вікторія.

“Іноді здається, що весь світ проти мене. Я обожнюю “яскраве” самовираження, тому не намагаюсь підлаштуватись під рамки суспільства. Нехай мій зовнішній вигляд і притягує дещо здивовані погляди, та насправді я дуже відкрита і щира. Вся річ у конкретній особистості — всі не можуть бути одинаковими.”, — пояснює дівчина.

Сприйняття готів у суспільстві — досить важка тема. Часто приналежність до цієї субкультури пояснюють проблемами з батьками та важким підлітковим періодом. Та це не більше, ніж міф.

“Не бійтесь показувати свій внутрішній світ.”, — додає Вікторія.

Відчуйте атмосферу цього вампірського дня, прослухавши чудову гот-панкову композицію українського гурту.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору