Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші відбулась презентація збірника “Калуські історичні студії”

Було представлено вже 7-ий том збірника актуальних проблем історії Калущини.

Ділиться Інформатор, посилаючись на КЗ “Музейно-виставковий центр Калуської міської ради”.

В книзі представлені архітектурні пам’ятки нашого міста. Об’єм такого збірника — аж 300 сторінок.

Цього разу збірник містить цікавий ілюстративний додаток, в якому вперше подано краєзнавчий фотолітопис Музейно-виставкового центру. Збірник документів та матеріалів вийшов у Івано-Франківському видавництві “Фоліант”.

Учасниками презентації були краєзнавці, історики, музейні працівники, студенти та працівники Центральної бібліотеки імені Тараса Шевченка у місті Калуш.

А модераторами — професор Олег Малярчук та Іван Тимів, провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини КЗ МВЦ.  Під час презентації ними було обговорено пропозиції перспективних напрямів подальшої пошуково-дослідницької діяльності з вивчення історії Калущини.

Участь в обговоренні видання взяли й науковці.

  • Андрій Королько, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, який підкреслив наукову значущість збірника та новизну матеріалів, розміщених у книзі.
  • Олег Єгрешій, кандидат історичних наук, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України та викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, що наголосив на важливості розширення тематичного діапазону досліджень.

На зустрічі було розглянуто контент збірки, яку відкриває передмова Олега Малярчука “Калущина — військово-політична твердиня “бандерівського краю”. У ній підсумували досягнення істориків Калущини.

Були представлені й такі статті Івана Тиміва:

  • “Проблема османських і ординських набігів на землі Руського воєводства XV-XVII століть у польській історіографії міжвоєнного періоду 1919-1939 рр.”
  • “Воєнна кампанія 1675 р. на теренах Руського воєводства”.

У збірник додали й демографічне дослідження Любові Сливки, кандидатки історичних наук, доцентки, старшої викладачки кафедри українознавства і філософії Івано-Франківського національного медичного університету, що присвячене темі “Розселення дрібної шляхти у Калуському повіті в XIX — 30-х роках XX століття”. Також у книзі можна знайти статтю Людмили Андрійчук, на тему “Невідомий бідонний архів Стратинського лісу (1945-1946 рр.)”, Степана Лесіва, що розкрив оперативні заходи Станіславського обласного управління МДБ щодо знищення провідної ланки Карпатського крайового та Станіславівського окружного проводів ОУН восени 1950 року.

А душпастирську та громадську діяльність о. Гната Рожанського дослідили й подали кандидат історичних наук Руслан Делятинський та кандидат наук з богослов’я Василь Гоголь.

А от у своїй краєзнавчій розвідці розкрив складові духовної й матеріальної культури бойківського села Середнє Віталій Півторак — учитель-методист української мови і літератури Калуського ліцею імені Дмитра Бахматюка.

У 7 томі видання було розкрито й особливості відновлення виробництва добрив і кухонної солі на основі сировинних ресурсів Івано-Франківщини. Статтю на таку тему подав кандидат технічних наук — Іван Костів.

І, звісно ж, калуський період життя й діяльності Івана Курова та його взаємини з Франком висвітлив Іван Тимів.

В ході презентації сформували пропозиції щодо тематики майбутніх досліджень та наголосили на залученні молодих дослідників до співпраці.

А як презентували 6 том збірника, можна прочитати тут: Калуський лікнеп: в музеї презентували історико-краєзнавчу працю.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору