Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Гірський рятувальник з Калуша планує врятувати хатину у горах, але йому потрібна допомога

Василь Фіцак разом з активістами фундації “Карпатські стежки” планує відремонтувати будиночок в сідловині між горами Молода та Яйко.

Ділиться Інформатор.

Ділиться, що ремонт планували провести ще у 2022 році, але тоді завадила війна. Зараз для відновлення потрібно виконати: заміну печі, встановлення модульного димоходу, повна заміна ґанку, частини підлоги, утеплення і фарбування будинку і ряд супутніх робіт.

“У 2011 році, Фундацією було проведено заміну крівлі на профнастил, елементів підлоги, у 2015 замінено димохідну трубу і піч, проте пічка, яку встановили була б/в і свій ресурс вичерпала. Труби прогоріли, поточний ремонт нічого не дасть”, — пише Василь.

Додає, що вже є готова металева піч в селі Осмолода, котру там встановлять. Інші матеріали збирають спільно з партнерами, але наразі потрібна більше фінансова допомога. На зібрані кошти куплять димохідні труби, фарби та інший розхідний матеріал.

“Потрібно рятувати, бо ці будиночки навіть в найкращі часи ніхто не відновлює, не кажучи вже про будівництво нових. Якщо зараз його не врятувати, то ми його втратимо. Приблизно потрібно 10 000 гривень і то я думаю, що це може бути забагато”, — ділиться рятувальник.

Також наводить екскурс в історію цього будиночка:

“Перший будиночок, який був встановлений на цьому місті, побудований ще митрополитом Шептицьким. Там був резерват, який захищав карпатський кедр. Потім той будиночок згорів, але це все одно історичне місце. В майбутньому думаємо встановити там меморіальну дошку митрополиту, як ініціатору будівництва резервату”.

Кошти можна задонатити на банківську карту Василя: 4731 2191 2279 0854.

“Допомога згодиться і грошах, і в матеріалах, і навіть в робочих рука, адже це потім треба буде робити все”, — каже Василь Фіцак.

Після ремонту цієї хатини планують відновити й будиночок на хребті Матагів, де ситуація схожа. Відновлення планують провести у липні 2023 року.

Олег Кіндрацький
Олег Вітковський

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору