Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Найстаріший дерев’яний храм Галичини: о. Андрій Танасійчук про перехід від московського патріархату, реставрацію та шедеври сакрального мистецтва

Церкву Благовіщення Пречистої Діви Марії, в якій, за легендою, молився Богдан Хмельницький, була побудована ще у 1587 році.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Інформатор Коломия.

Колись всередині найстарішого храму Коломиї був розміщений шедевр гуцульського сакрального мистецтва — позолочений чотириярусний іконостас та розкішні царські ворота, які були витвором західноукраїнського маляра-академіста XVIII ст. Теофіла Копистинського. Була у стінах храму і його олійна ікона “Благовіщення”, а в 1885 році там з’явився витвір коломиянина Адама Оджеховського “Вознесіння”.

Поговорили й про темну історію храму. До слова, у період з 1987 по січень 1990 року (під час останньої більшовицької займанщини), у церкві діяв музей писанки. Але згодом церкву передали у тимчасове користування московському патріархату. Та церкву довелось боронити, після чого церкву врешті повернули Коломийській греко-католицькій громаді.

Про все це, іконостас, який сьогодні можна побачити в храмі та перехід від московського патріархату розповів отець Андрій Танасійчук:

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору