Інформатор Калуш

ТРЕШ

“Встановлювала “руській мір” на Херсонщині” — гауляйтерці повідомили про підозру

Служба безпеки України оголосила про підозру колаборантці, яка очолила окупаційну адміністрацію Зеленопідської сільської громади Каховського району Херсонської області.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Управління СБ України в Івано-Франківській області.

До окупації місцева мешканка працювала інспекторкою з охорони правопорядку сільської ради у селищі Зелений Під. Після загарбання Херсонщини назва селища змінилась на стару радянську — “Красний Перекоп”.

Служба безпеки України встановила, що фігурантка добровільно посіла місце “голови Красноперекопського територіального управління Каховського муніципального округу Херсонської області” ще в кінці серпня 2022 року. На цій посаді у незаконно створеному органі влади вона виконувала адміністративні функції й допомагала окупаційній владі встановлювати “руській мір” на Херсонщині.

Колаборантка організовувала пошук житла для військовослужбовців рф та передавала їм автомобілі місцевих жителів. Окрім того, гауляйтерка агітувала місцевих мешканців отримувати паспорти та громадянство російської федерації. Для цього вона навіть брала участь у зйомках пропагандистського сюжету про відкриття паспортного столу.

Слідчі СБУ повідомили жінці про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.

Досудове розслідування проводить СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору