На календарі екватор літа: пора неймовірної спеки. Втамувати спрагу може тільки прохолодний та смачний компот.
А з чого приготувати освіжаючий напій — розповідає Інформатор, покликаючись на колег з Івано-Франківська.
КОМПОТ З ЧЕРЕШНІ
Інгредієнти:
- вода — 2,5 л
- черешня — 350 г
- цукор — 150 г
- гвоздика — 2 бутони
- ванільний цукор — 10 г
Приготування:
Для початку — черешню потрібно помити та видалити всі плодоніжки. Воду закип’ятити та додати в каструлю черешню. Далі додати цукор: звичайний білий та ванільний. Кількість цукру можна регулювати залежно від смаку ягід та ваших уподобань. В суміш потрібно додати два бутони гвоздики та варити, до розчинення цукру (це близько 5 хвилин). Після цього дати настоятися напою 30 хвилин.
КОМПОТ З ВИШНІ ТА СУЦВІТЬ БУЗИНИ
Інгредієнти:
- вода — 2,5 л
- заморожена вишня — 400 г
- суцвіття бузини — 8-10 шт
- цукор — 100-125 г
- мелена кориця — 1 ч. л.
Приготування:
Викласти суцвіття бузини у сито чи друшляк та промити під проточною водою. Якщо немає суцвіття — беріть сухі квітки, але не промивайте їх. У каструлю потрібно висипати заморожену вишню (якщо є свіжа — добре промийте та переберіть, щоб зіпсовані не потрапили до каструлі). Далі — залити вишні водою та додати цукор, мелену корицю та суцвіття бузини. Після того як компот закипить — потрібно залишити його кипіти лише на дві хвилини. Далі — зняти з вогню та дати охолонути й настоятись.
КОМПОТ ЗІ СЛИВ
Інгредієнти:
- сливи — 1 кг
- кардамон — 3 коробочки
- кориця — 1 паличка
- цукор — 150 г
- вода — 2,5 л
- лимонна кислота — 1/3 ч. л.
Приготування:
Сливи потрібно вимити, розділити навпіл та вийняти кісточки у половини фруктів. Воду — закип’ятити та додати цукор, кардамон та корицю. Після цього додати сливи й варити на повільному вогні 5 хвилин. Іншу половину слив додати цілими разом із лимонною кислотою та варити ще 5 хвилин. Далі — розподілити сливи по стерильних банках рівномірно та залити компотом. Закрутити кришками, перевернути та накрити покривалом. Дочекатися до повного охолодження. А зберігати — у прохолодному місці.
Віталіна Костів
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com