Калуш До сайту

В Калуші освятили перший в області Прикарпатський громадський центр правосуддя

Сьогодні, 27 липня, відбулось освячення Прикарпатського громадського центру правосуддя — захід відвідав отець Федір Мороз.

Ділиться Інформатор.

Трохи більше, ніж місяць тому, а саме 26 червня, відбулось офіційне підписання співпраці між Львівською організацією МГО “Інститут Суспільних Ініціатив” (в обличчі активіста Тараса Репицького) та містом Калуш (в особі Голови Калуської районної державної адміністрації Жанни Табанець).

І вже з 1 липня Прикарпатський ГПЦ повноцінно почав функціонувати.

Сьогодні, 27 липня, приміщення громадського центру було освячено — отець Федір Мороз окропив його водою та повісив ікону на одну зі стін. Окропив отець і відвідувачів події: захисників, представників влади та інших гостей.

Основними напрямками розвитку інституту та його ключовими компонентами є:

Розповідали та ділилися сьогодні й про вже розпочаті проєкти.

“Проєкт “Турботливі родини для 1000 дітей” надзвичайно важливий. Нам хотілося б, щоб ми реалізували у нашому районі цей проєкт, з тим досвідом, який ми маємо”, — ділиться психологиня Віталія Попович.

Проєкт об’єднав психологів, духовенство, лікарів, працівників зі сфери захисту дітей, працівників служби у справах дітей.

“Спільними зусиллями, залучаючи громадськість до проблематики, ми зможемо зробити так, щоб діти, які сьогодні перебувають у закладах інституційного типу, закладах соціального захисту дітей знайшли свою родину. Ми маємо працювати на профілактику із тими родинами, які сьогодні потрапили в скрутну ситуацію”, — додає психологиня.

“Які б важкі випробування не посилав Господь — завжди він дає усе на добре. Цей центр призначений не тільки для того, щоб хлопці, які прийшли з війни реабілітовувалися, входили та знову інтегрувалися в суспільство, а й для того, щоб ми готували суспільство до того, що хлопці повертаються з війни. Це задля того, щоб ми розуміли їх також. Ми маємо бути відкритими, маємо розуміти, що таке психоемоційний стрес для воїна, який повернувся додому”, — ділиться отець Федір Мороз, який проводить психоемоційну реабілітацію військових.

Директорка Калуського ліцею №6 Віра Притуляк поділилася про успішність проєкту, реалізованого у навчальному закладі:

“Війна, на жаль, відбилась на дітях, відбилась на нас. Діти втратили навчання, і завдяки таким проєктам ми маємо можливість підтягнути наших дітей у навчанні. Такі важливі предмети як українська, англійська мова та математика потрібні для НМТ/ЗНО. Свідомі батьки та свідомі діти мають можливість безкоштовно відвідати такі заклади: Калуський ліцей №6, Ліцей імені Д. Бахматюка та Голинський ліцей. Заняття проводяться щотижня — у вівторок та п’ятницю.” 

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com