Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Долині хочуть створити пілотний проєкт першої в Україні енергонезалежної громади

В планах в управлінців створення сотової енергомережі розподіленої генерації з вітряками, сонячними станціями та навіть поршневі генератори, що працюватимуть на газі, котрий виділяється при видобутку нафти.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на ТРК “РАІ”.

У етері ТРК “РАІ” мер поділився власними занепокоєннями щодо наступної зими. Вважає, що вона може бути гіршою від попередньої.

“Дуже сумнівно, що два рази підряд можуть бути теплі зими. Боюся що цього року може такого не бути так тепло, як минулого, принаймні на це не потрібно сподіватись. Також внаслідок влучань ракет по енергетичній інфраструктурі міцність нашої енергосистеми знизилась”, — розповідає Іван Дирів.

Щоб адаптуватись до нових умов планують провести профілактику генераторам та вже зробили запас пального на зиму. Також в громаді хочуть впровадити проєкт системи розподіленої генерації в якій громада може працювати в режимі енергоострова від декількох годин до декількох діб.

“Звичайно це все не легко реалізувати. Треба мати свої потужності генерації та розподілу. З останнім важче тому, що системи в користуванні власності обленерго. Поділитись наразі не просто, але ми на шляху врегульовування”, — ділиться міський голова.

Стосовно генерації енергії, то голова ділиться, що вже виділили землю, зробили детальний план й призначили на серпень громадські слухання щодо будівництва станції акумуляції енергії.

“Це величезний павербанк на декілька мегаватів, який здатен віддавати в мережу енергію коли вона цього потребуватиме”, — каже мер.

Також виділили землю для встановлення сонячної станції, на близько 10 мегаватів, й затвердили на сесії міської ради її нормативно-грошову оцінку. Планують й встановлення вітряків для видобування енергій з поривів вітру. У Долинської громади є потенціал для встановлення мережі вітрових генераторів на приблизно 35 мегаватів. Для цього проводились дослідження щодо визначення сили вітрових потоків.

“Не можна вкладати мільйони не маючи якогось доказового підґрунтя в будь-якій сфері, в енергетиці тим більше”, — розповідає Іван Дирів.

Він поділився про потенційних американських партнерів, котрі можуть встановити поршневі генератори на попутному газу, який виділяється при видобутку нафти.

Якщо підсумувати, то зараз проводиться розробка концепції та бізнес-моделі проєкту. Строків реалізації поки що не називають.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

 

Нагору