Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“ГО Спогади України” здобула перемогу на Всеукраїнському Хакатоні зі збереження культурної спадщини України

Попри війну та її наслідки, в Україні весь час з’являються ініціативи, які сповідують благородну мету і підтримують наших захисників та економіку України. Однією з таких є “Bank of Memories”, створена ГО “Спогади України”, яка, до речі, зовсім недавно отримала призове місце та грантову допомогу на “Хакатон 4.0: Ukraine Heritage Edition”. 

Ділиться Інформатор.

Антикризовий освітній онлайн-марафон “Хакатон 4.0: Ukraine Heritage Edition” цьогоріч відбувався вчетверте і був сфокусований на темі збереження культурної спадщини України за допомогою сучасних технологій. Організували подію завдяки програмі House of Europe, що фінансується Європейським Союзом і Goethe-Institut в Україні разом з інноваційною агенцією Digitizing Space.

Семиденний онлайн-марафон об’єднав технології, креативність і професійний досвід, аби знайти рішення для збереження багатої культурної спадщини України. Понад 1300 учасників із різних галузей працювали над тим, щоб подарувати діджитал-життя культурним памʼяткам. Пʼятнадцять команд представили свої проєкти у фіналі.

Серед них і ГО “Спогади України” з проєктом ‎”Історія героїв”, що має на меті створення цифрових меморіалів для військовослужбовців на основі спогадів.

“Цей проєкт є чудовим прикладом використання інновацій для створення та зберігання пам’яті про наших героїв. Концепція полягає в одночасному застосуванні технології Блокчейн, ШІ та доповненої реальності”, — діляться засновник проєкту Андрій Меланчик.

До теми: У Калуші планують реалізувати цифрові пам‘ятники для полеглих героїв

“Спогади України” посіла 1 місце з призовим фондом у 2 500 євро. Крім того,  команда перемогла у додатковій номінації від Europeana Network Association.

Члени громадської організації та керівництво Bank of Memories візьмуть участь в Europeana Tech 2023, у Гаазі. Триденна конференція збирає понад 1000 міжнародних професіоналів, що працюють у сфері цифрової культурної спадщини в Європі.

Як зазначив суддя конкурсу та глава Techosystem Олександр Яценко, цей проєкт став потужним доказом того, як новітні технології можуть стати ефективним союзником для збереження культури:

“Разом ми будуємо міст між минулим та майбутнім, дозволяючи цифровим інноваціям відтворити та зафіксувати цінні культурні скарби для наступних поколінь.

Проєкти учасників Хакатону відкрили нові віхи в можливостях захисту та популяризації нашого надбання та мають високий потенціал для позитивних змін у суспільств”.

Калушанам ініціатива Bank of Memories знайома за інтерактивними меморіальними дошками полеглим героям. Також нещодавно вони почали розширювати свою діяльність і спільно з мистецькою студією REMESLO створили мурал з лідерами національно-визвольної боротьби Степаном Бандерою, Романом Шухевичем та Євгеном Коновальцем.

До слова, сьогодні Bank of Memories запустив акцію для нових користувачів додатку:

“Ми розігруємо 1000 доларів серед нашого ком’юніті. Всі, хто ще не встиг доєднатися до нього, також мають шанс. Потрібно просто скачати додаток і створити там власний акаунт. Буде багато призів — і 20, і 50, і 1000 доларів. Скажу більше — виграють в розіграші всі”, — додав Андрій Меланчик.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору