Інформатор Калуш

РЕКЛАМА

Камінь в сечовому міхурі (уролітіаз)

Лікування каменю в сечовому міхурі має здійснюватись якомога швидше, щоб запобігти небезпечних наслідків для здоров’я. В сучасних умовах при уролітіазі можна провести ультразвукове або лазерне дроблення конкрементів з підведенням приладу через природний отвір уретри.

Причини утворення конкрементів

Лікування каменю в сечовому міхурі має здійснюватись якомога швидше, щоб запобігти небезпечних наслідків для здоров’я. В сучасних умовах при уролітіазі можна провести ультразвукове або лазерне дроблення конкрементів з підведенням приладу через природний отвір уретри.

Формування або перехід каменів до сечоводу з нирок відбувається через вплив небезпечних факторів:

  • неправильне харчування – вживання великої кількості смаженої, гострої, солоної їжі, дефіцит вітамінів;
  • вживання води з підвищеним вмістом кальцієвої солі;
  • розвиток та несвоєчасне лікування запальних хвороб – циститу, пієлонефриту, уретриту тощо;
  • порушення функціонування шлунково-кишкового тракту – гастрит, виразкова хвороба шлунка, коліт;
  • проведення невдалих хірургічних втручань.

Результатом уролітіазу зазвичай стає комплексний вплив патогенних факторів. Хімічний склад сечі змінюється, порушується її відтік, тому утворюються одиночні або множинні конкременти. Коли камені зачіпають стінки сечового міхура це викликає серйозний дискомфорт, тому проблема має бути швидко вирішеною.

Виявлення каменів у сечовому міхурі

Розлади сечовипускання, больові відчуття у боку, зміна кольору та прозорості сечі – це симптоми, які передбачають якомога раніше звернутись до лікаря. Щоб встановити діагноз «уролітіаз», треба провести комплексне обстеження організму, що обов’язково включає УЗД, уретроцистографію, клінічні аналізи сечі та крові.

На підставі обстеження можна підтвердити наявність конкрементів у сечовому міхурі, встановити їхню кількість, розміри, структуру та місця розташування. Всі ці параметри важливі для підбору оптимальної лікувальної тактики. При невеликих розмірах камені можна дробити безболісно – процедура літотрипсії дозволяє через уретру підвести до конкременту джерело лазерного або ультразвукового випромінювання.

Літотрипсія забезпечує низку переваг при лікуванні уролітіазу:

  • можливість профілактичного огляду сечового міхура;
  • відсутність пошкоджень тканин та крововтрати, адже операція проходить без розрізів на тілі;
  • пришвидшення відновлення та мінімальне перебування пацієнту у стаціонарі;
  • відсутність післяопераційних шрамів або рубців.

Після дроблення конкрементів у сечовому міхурі потрібно дотримуватись дієти – відмовитись від вживання солінь, копченостей, ковбас, напівфабрикатів, гострої та жирної їжі. Це стає запорукою відсутності рецидивів. До раціону харчування слід додати більше овочів та фруктів, нежирних сортів м’яса, молочних продуктів, риби та пити більше рідини.

Джерело: сайт bilyak.com.ua

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +38 (067) 266 02 08 або на мейл
kalush.informator@gmail.com

Нагору