Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки” — Міністр освіти

Міністр освіти і науки України підтримав скасування відстрочки для деяких студентів.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Міністра освіти і науки України.

“Моя позиція проста: освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки. Натомість освіта, а тим паче вища освіта, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів”, — поділився Оксен Лісовий.

Також він зауважив, що станом на сьогодні існує тенденція, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, проте,  нечесний спосіб уникнути мобілізацію. У 2022 році, порівняно з 2021, студентів-чоловіків стало на “+55 тисяч” більше. Зокрема, 33 тисячі з них — на магістерському рівні.

“Своєю чергою такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти. — додає Міністр. Законопроєкт, який нині зареєстрований у Верховній Раді, має на меті врегулювати це питання.”

У запропонованих змінах йдеться про те, що відстрочка не розповсюджуватиметься на чоловіків віком від 30 років, які вступають до закладу освіти й здобувають непослідовну вищу освіту.

Натомість відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту. А також — для педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки).

“Право на освіту — гарантоване Конституцією України. І всі охочі й надалі зможуть його реалізовувати. Водночас у Конституції зазначено, що захист України, її незалежності та територіальної цілісності є обов’язком громадян. Шукати лазівки для нібито реалізації одного права й уникнення обов’язку — не про чесність і не про гідність”, — поділився Міністр освіти і науки України

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору