Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Домбровському кар’єрі відбулась історична реконструкція “Сплав солі” | ФОТОРЕПОРТАЖ

Захід приурочений 1125-річчю міста Галич: в охочих з’явилась можливість повернутися в минуле тисячолітньої давності та поспостерігати за процесом виварювання та транспортування калуської солі до Галича. 

Ділиться Інформатор.

Сьогодні, 7 вересня, на Домбровському кар’єрі можна було спостерігати за історичною реконструкцією “Сплав солі”.

В рамках заходу відбулось мистецьке дійство “Тисячолітня давність” та перформанс “Виварювання та транспортування калуської солі до Галича”.

“Цими днями Галич відзначає 1125-ліття з часу першої згадки про місто. — каже генеральний директор Національного заповідника “Давній Галич” Володимир Олійник. — Серед таких заходів, які людям будуть цікаві — історична реконструкція “Сплав солі по Лімниці й Дністру”. Цього разу сплав починається із Калуша, де цю сіль випарюють, сортують, складають в мішки та відправляють на Галич. Завтра в Галичі її будуть зустрічати на середньовічному галицькому ринку: продавати, розподіляти і тому подібне — таке цікаве дводенне театралізоване дійство. Далі — середньовічна корабельня на лівому березі Дністра і посвята Князя Осмомисла на Галицький престол (15 вересня).”

“Минулого року ми просто цю сіль відправляли, а цього року тут відбувається фактично півторагодинне дійство”, — каже директор Національного заповідника.

“Галич просто так не збагачувався і не розвивався, він розвивався саме завдяки тому, що в ньому оподатковували ту сіль, яка видобувалася вище по течії Дністра. За це й збирали військо, охороняли ту сіль та доставляли. Звичайно, що ми звернулися до такої серйозної громади як Калуська, на теренах якої цю сіль видобували, щоб зробити партнерський захід. Вони тут демонстрували як цю сіль видобували, випарювали й тому подібне. А в Галичі — як її розподіляли, утримували військо та різні політичні аспекти навколо солі”, — додає Володимир Олійник.

“Це дуже потужна дата для України. Галич і його історія — це друга гілка державотворення після занепаду Київської Русі. Україна у своєму значенні була Галицько-Волинською державою з центром в Галичі. Тобто, якщо ми говоримо про свою самоідентичність, то однозначно маємо починати розповідь з історії про Галич. Зараз це центр ОТГ, але також — перлина Прикарпаття”, — каже генеральний директор Національного заповідника.

Потішила сьогодні не тільки погода, а ще й неймовірна атмосфера заходу: завдяки автентичному співу й танцям глядачам з легкістю вдалося перенестись у далеке минуле.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору