Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Власник першої аптеки у Калуші, яка працювала аж до 2007 року” — історія Александра Шустова

Інформатор спільно з ритуальним салоном “Співчуття” запускає серію матеріалів про відомих особистостей, котрі поховані у Калуші. Сьогодні розповімо про засновника першої аптеки в місті — Александра Шустова.

Пише Інформатор.

Проходячи повз старе Калуське кладовище можна помітити чорний гранітний пам’ятник та білий барельєф з портретом чоловіка на ньому. Якщо придивитись ближче, то дізнаємось, що це могила відомого у Калуші уродженця Одеси. Саме він у другій половині ХІХ століття відкрив у місті першу аптеку.

Перша писемна згадка про неї зустрічається у 1877 році. Вона була розташована на площі Героїв у будинку номер три. Цікаво, що будинок теж належав аптекарю. Зараз на ньому розташований сонячний годинник, але на старих фото бачимо, що він там був не завжди. Відомо, що в 1930-х роках змінюється власник аптеки. Ним став J. Szustow, історики припускають, що це може бути його син або його родич. Працювала фармація аж до 2006-2007 року. Замість неї у цьому приміщенні з’явились інші торгові точки.

Помер Александр у 1912 році, поховали його у східній частині Калуського старого цвинтаря. Над могильним пам’ятником працював львівський скульптор Генріх Пер’є. Він був нащадком французьких скульпторів, які жили у Львові й мали там свою майстерню. Його роботи також прикрашають Личаківське кладовище.

“Вочевидь, родина аптекаря була заможною, оскільки змогла замовити такий дорогий пам’ятник. Припускаємо, що справу Шустова, який мав аптеку в центрі продовжив хтось із його родини, бо в урядових книгах вже пізніше згадується аптекар Дж. Шустов”, — розповідає краєзнавець Василь Фіцак в інтерв’ю kalush.fm.

У червні 2017 року калуські дослідники Олександр Коваль та Василь Фіцак розповідали про те, що збираються відновити понівечену гробницю Александра. Тоді вони зазначали, що гробівець був фактично розколотий навпіл, склеп був відкритий, а гранітний пам’ятник завалений та поріс чагарниками.

“Біда в тому, що цей пам’ятник у дуже занедбаному стані та потребує капітального ремонту. Він пережив дві війни й було б неправильно, щоб ми його втратили тепер”, — зауважує Олександр.

В підсумку дослідникам не вдалось зібрати кошти для відновлення і вони власними силами виконали ремонтні роботи.

“Почистили пам’ятник, замурували склеп і все. На майбутнє є плани залучити грантові кошти й повністю відреставрувати стару частину кладовища, нову привести до ладу. Також плануємо все оцифрувати й зробити там туристичну локацію”, — розповідає Олександр Коваль.

Також він додає, що на все вже є виділені грантові кошти, але у зв’язку з війною вони заморожені. Він ділиться, що після перемоги повернеться з фронту та продовжить справу. Наразі пам’ятник знову помалу заростає. Олександр Смолянський поділився з нами наступним:

“Зазвичай ми прибираємо центральні алеї та території попри огорожу, глибше прибирати зараз нереально. У нас понад 14 гектарів нового кладовища і тут майже 3 гектари. Через обмежену кількість прибиральників ми не можемо покрити весь старий цвинтар. Подекуди прибираємо окремі могили як, наприклад, нещодавно шахтарям”.

Додатково він зацікавився станом могили та повідомив, що візьмуть до уваги стан могили й наведуть там порядок.

Довідка: Ритуальні товари для упорядкування могил можна придбати у ритуальному салоні “Співчуття”. Також в салоні доступний широкий спектр товарів та послуг для похоронних процесій. Поміж інших салонів у Калуші, вони відрізняються кращою ціною в області та гнучкою системою знижок. Більше про товари, види послуг та ціни на все можна дізнатись у матеріалі: Скільки коштують похоронні послуги у Калуші?

Олег Кіндрацький

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +38 (067) 266 02 08 або на мейл
kalush.informator@gmail.com

Нагору