Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Не тільки брати Фельчинські” — історія маловідомого калуського дзвонаря Антонія Серафина

Віддавна Калуш на весь світ славився майстрами, котрі виливали дзвони. Найбільш відомими є брати Фельчинські, які започаткували тут майстерню о 1808 році. Проте варто пам’ятати про ще одного ливаря, котрий був не менш відомий у Європі за своїх колег.

Сьогодні Інформатор за підтримки ритуального салону “Співчуття” розповідає про Антонія Серафина.

Антоніо народився о 1837 році у сім’ї дзвонаря Івана Серафина, котрий у наступному році відкрив свою майстерню у Калуші. Вона була розташована на за будинком побуту на березі р. Сівка в районі теперішньої Європейської вулиці. Антоніо продовжив батькову справу та вже о 1908 році на краєвій виставці у Львові отримав за свою роботу золоту медаль. Не пройшло й п’яти років, як його відзначили почесними дипломами на виставці в Кракові. Також на виставці в Стрию він отримав золоту та чотири срібні медалі. У Калуші він був доволі знатною людиною, а його майстерня напряму конкурувала із вже вище згаданими братами Фельчинськими.

Репродукція з картини Мирослава Гаталевича з листівки приватної колекції калушанина Михайла Греська

Його дзвони можна було почути на Тернопільщині, в Рогатині, Добровлянах та Мінську.

Помер майстер у 1937 році, донедавна його могила вважалась втраченою. Проте 4 листопада 2017 року краєзнавці Олександр Коваль та Василь Фіцак віднайшли місце поховання на старому Калуському кладовищі. До того часу було відомо тільки про місцеперебування поховання його батька. Краєзнавці зазначають, що на могилі батька встановлено дорогий кам’яний надгробок, який є цінною авторською роботою, що свідчить про статус ливаря.

Зліва надгробок Антоніо Серафина, справа його батька Яна Серафина

На момент віднайдення могили Антонію надгробок перебував в жахливому стані та потребував реставрації, була відсутня навіть іменна табличка. До слова, під час проведення пошукових робіт команді вдалось віднайти скульптуру янголятка з пам’ятника Леопольда Серафина, ймовірно брата Антоніо, котрий помер у 9-річному віці. Краєзнавці припускають, що янголятко є роботою відомої майстерні “Пієтас” в Станиславові, а сама робота належить відомому скульптору Яну Бембновичу.

Ангел з пам’ятника Леопольду

У квітні 2018 року спільними зусиллями калушани змогли відновити пам’ятник — встановили іменну табличку та за допомоги вапнування законсервували постамент. Зараз обидва пам’ятники виглядають так:

14 грудня 2017 року калушани виявили атрибутований дзвін Антоніо у церкві Святого Духа в Рогатині, яка занесена до списку спадщини ЮНЕСКО. Вилитий у Калуші 136 кілограмовий дзвін датується 1903 роком. Придбали його коштом парафіян і членів церковного братства, яке тоді очолювали Василь Шмігель, Онисим Воробець та Павло Сніжок, а управителем парафії був отець Павло Кудрик. На дзвоні можна прочитати напис:

“Року Божого 1903 сєй дзвонь сооружєн до храма Сошєствіа св. Духа вь Рогатине градє за пароха о.И. Дзєровича тщаніємь управителя парохіи о. П. Кудрика при старшинє братства Василія Шмигла, Онисима Воробца и Павла Снєжка жертвами побожних парохіян на честь и славу Пресватой Троици”.

У церкві також знаходиться рахунок оплати за дзвін.

5 листопада 2017 року в процесі пошуку дзвонів відомого ливаря Василю Фіцаку вдалось віднайти дзвін його роботи, який датується 1901 роком. Це єдиний його віднайдений дзвін у Калуському районі. Знаходиться він у дзвіниці села Добрівляни.

22 квітня 2021 року дослідник калуських дзвонів Віктор Павлів ділиться у мережах рекламною листівкою з фабрики, яка датується 1910 роком.

28 травня 2021 року Василь Фіцак випустив листівку на якій зображено майстерню Антоніо у Калуші. Листівка стала репродукцією з картини Мирослава Гаталевича з листівки з приватної колекції калушанина Михайла Греська.

Матеріал реалізований в партнерстві з ритуальним салоном “Співчуття”, котрий допомагає рідним тих, хто упокоївся легше перенести втрату. Відрізняється кращою ціною в області та гнучкою системою знижок, а також якісним та доступним похоронним сервісом для усіх категорій населення. Більше про послуги, товар та ціни на все можна дізнатись у матеріалі за посиланням.

Олег Кіндрацький

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +38 (067) 266 02 08 або на мейл
kalush.informator@gmail.com

Нагору