Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Коли стосунки з їжею токсичні”: як вберегти себе від булімії? | Про РХП №2

До розладів харчової поведінки відносять анорексію, булімію, компульсивні переїдання та орторексію. Нещодавно ми розповідали вам про причини анорексії та виникнення перших симптомів, а сьогодні, спільно з  фахівцем, розповімо вам про перші “дзвіночки” булімії.

Розповідає Інформатор.

Булімія — це психосоматичний синдром, що характеризується неконтрольованим та швидким поглинанням великої кількості їжі. Психологиня Іванна Гусениця розповідає, що булімією страждають переважно жінки, принаймні більша частина жінок звертається до лікарів.

“Зазвичай до фахівців звертаються уже тоді, коли бачать, що самі впоратися не можуть. Коли уже починають турбувати симптоми”, — каже психологиня.

У людей, які страждають булімією, вага може бути нормальною або дещо надлишковою. Проте, булімія може перетікати в анорексію та навпаки.

“Тенденція така, що “розквіт” булімії припадає на 13-35 років”, — зауважує психологиня.

Які симптоми вказують на те, що булімія починає активно розвиватися?

  • прагнення змінити себе, стати стрункішим;
  • часті думки про їжу;
  • вживання їжі у великій кількості;
  • вживання їжі при відсутності фізіологічного голоду;
  • обмеження у вживання їжі та зриви;
  • сонливість;
  • коливання ваги;
  • втрата працездатності.

“Часто переїдання можуть плутати із булімією. Якщо є думки чи спроби виведення їжі з організму через рвоту або діарею, то є велика ймовірність, що людина страждає на булімію. Тоді потрібно звертатися до фахівців. Слід пам’ятати про те, що булімія — це хвороба. А людина не в змозі справитися із хворобою самотужки”, — розповідає Іванна Гусениця.

Читайте також: “Чий голос у вашій голові каже вам, що ви якісь не такі?”, або як не втрапити в пастку нервової анорексії | Про РХП №1

Як можна налагодити стосунки з їжею у такому випадку? Що робити з обмеженнями в голові?

— Наголошу ще раз, що справитися із булімією вкрай важко. Тому важливо звертатися до фахівців. Хвороба просто так не з’являється: існує певний причинно-наслідковий зв’язок, в якому варто розібратися. І якщо мова про булімію, то слід пам’ятати, що ніхто не застрахований в тому, що хвороба не повернеться.

Мова саме про ремісію, а не повне зцілення. Ремісія може тривати дуже довго. Проте, якщо щось впливатиме на стан людини — може трапитися зрив, і хвороба знову набиратиме обертів.

Поки хвороба не почала розвиватися, ми мусимо проаналізувати своє харчування, якщо є речі, які турбують. Контакт із їжею дуже важливий — це контакт із самим собою. Пригадайте, як ви їсте? Як ви вживаєте їжу? Швидко, чи повільно? Як ви пережовуєте? З якого посуду їсте? Як виглядає ваша їжа? Те, як ви їсте — і є вашим ставленням до себе.

Як навчитись відрізняти емоційний та фізіологічний голод?

— Часто ми вживаємо їжу не лише тоді, коли голодні. А коли нам нудно чи сумно, не вистачає емоцій, коли підвищена тривога чи навіть коли соромимось й не знаємо, чим зайняти руки. Старайтесь поважати себе і зважати на те, що вживаєте.

Звісно, важливо орієнтуватися на фізіологічний голод. Але у людей, які страждають на той чи інший розлад, можуть його не розрізняти. А в цьому можуть допомогти тільки фахівці.

Як допомогти близькому, який страждає на булімію? Які слова краще підібрати, щоб підтримати, а не нашкодити?

— Слід бути обережним. В першу чергу до себе. Слід зважити, чи маєте ви достатньо сил, ресурсів, знань та бажання допомогти. Зважайте на свої обмеження і екологічне ставлення до себе та співрозмовника. Можете говорити про те, що турбує, запропонувати розуміння, допомогу, підтримку. Також можете порекомендувати звернутися до фахівця, відвести людину до лікарні.

Можете й самі звернутися до фахівця-психолога, якщо вас турбує дана тема. Вам допоможуть розібратися у своїх емоціях та побудувати певний алгоритм дій за потреби.

Важливо пам’ятати про те, що своєю підтримкою ми можемо втягувати людину у залежні стосунки. Підтримуючи когось, варто дбати, в першу чергу, про себе, свої можливості та свої ресурси.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору