Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Не можна ігнорувати цю проблему” — що робити, коли ваша дитина потерпає від булінгу?

Вчора ми провели опитування на тему булінгу: кілька опитуваних розповіли, чи стикалися вони із таким явищем у шкільні роки. А сьогодні ми, спільно з психологинею, розповімо, що робити у випадках, коли ваша дитина потерпає від булінгу.

Розповідає Інформатор.

Булінг – це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом.

Найпоширенішими ознаками булінгу є:

  • систематичність (повторюваність!) дій;
  • наявність сторін:
  1. кривдник (булер);
  2. потерпілий (жертва булінгу);
  3. спостерігачі (за наявності);
  • певні дії кривдника, які завдають психічної, моральної, матеріальної, фізичної шкоди;
  • також дії кривдника, що викликають тривогу, приниженням, страх.

Часто булінг плутають із конфліктом. Втім, не кожен конфлікт є булінгом. Істотна їх відмінність — тривалість, повторюваність дій.

“Тема булінгу не нова — це явище існує відколи існує людина. Слово булінг тільки нещодавно увійшло в нашу культуру й на цю тему сказано й написано вже дуже багато. Булінг можна замінити іншим словом — цькування. Булінг зустрічається не лише в дитячих колективах, але і в дорослих. В сімейних стосунках, між партнерами, між батьками і дітьми, між колегами, між підлеглими і керівниками… Всюди, де є більше, ніж одна людина.”, — розповідає психологиня Іванна Гусениця.

Як допомогти своїй дитині у такому випадку?

— Важливо сказати, що є дуже багато мудрих порад. І, можливо, вони допомогли великій кількості людей. Але ви можете стати саме тією людиною, якій дана порада — рекомендація просто може не підійти. Ніхто не знає вашу дитину краще, ніж ви. І ніхто не зможе її підтримати краще, ніж ви.

Інколи буває так, що дитина не може сама впоратися і їй потрібна допомога. Проте бувають і такі ситуації, коли дитина може перебувати в “хворому” колективі. А перебудувати, перевчити, переконати такий колектив практично неможливо. Варто розуміти, чи вам це потрібно. З таких колективів просто варто забирати дитину.

Зараз скажу дуже дивну річ: допомога потрібна не лише дитині, яка стала жертвою булінгу, але й тій, яка є булером. Завжди є причина цій ролі. Ніщо не виправдовує кривдника і не знімає з нього відповідальність.

Важливо усвідомити, що булінг — це вже наслідок.

Чого не варто робити, щоб не зашкодити?

— Точно не можна ігнорувати цю проблему ні батькам, ні вчителям. В силу свого розвитку, в силу вікових емоційних і моральних якостей, дитині вкрай важко справитися із ситуацією. І як жертва булінгу не може собі дати раду (бо колектив, клас, група — це більше, як вона), так і кривдник може не дати собі ради з проявами своєї поведінки і зі своєї емоціями.

“Ніхто не знає вашу дитину краще, ніж ви. Проявляйте в діях любов до своїх діток”, — додає фахівець.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору