Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Оксана Тебешевська презентувала нову книгу

Видання присвячене Ользі-Олександрі Дучимінській (Решетилович) — уродженці Львівщини, яка прожила 105 років у служінні Україні.

Презентація відбулася 5 жовтня у приміщенні музею-оселі родини Івана Франка у Підгірках, повідомляє Інформатор з посиланням на Калуську міську раду.

У червні минуло 140 років з дня народження Ольги-Олександри Дучимінської, а у вересні — 35 років з дня смерті. Письменниця, перекладачка, народна учителька, культурно-освітня діячка, сподвижниця жіночого руху в Галичині, жертва сталінських репресій — усе життя цієї неймовірної жінки було присвячене служінню людям і Україні.

На Прикарпатті вона навчалась, учителювала, працювала журналісткою… Похована на кладовищі у Чукалівці.

Під час презентації книги, яку модерувала наукова співробітниця музею-оселі родини  Франка Дарія Ониськів, учні підгорецької школи, місцеві мешканці зацікавлено слухали рядки з поеми «Ольга-Олександра». До видання увійшов також есей.

“В есеї описана моя дорога до Ольги Дучимінської, мої відвідини ліцею імені Ольги Дучимінської у селі Тяпче, подано нові штрихи до біографії славної краянки. Книга ілюстрована світлинами, частина з яких публікується вперше”, — зазначила авторка.

Раніше ми розповідали про презентацію іншої книги Оксани Тебешевської — “Іван Франко і Голинь”.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору