Інформатор Калуш

ГРОШІ

Військовий ПДФО: законопроект зі змінами готовий до другого читання

Військовий ПДФО: законопроект зі змінами готовий до другого читання

Серед іншого, зміни передбачають, що пункт про вилучення «військового ПДФО» застосовується з 1 жовтня 2023 року.

Про це розповідає Інформатор.

Комітет з питань бюджету до другого читання схвалив кілька змін до законопроекту №10037, який у Верховній Раді мали би розглянути вже сьогодні, 5 жовтня. Про зміни повідомила голова комітету, народна депутатка Роксолана Підласа.

За її словами, «звичайне ПДФО» залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення); у 2024 році реверс не вилучається з усіх громад; у 2024 році всі громади дотягуються до рівня доходів 2021 року дотаціями.

“Закон набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування, крім пункту про вилучення «військового ПДФО», який застосовується в 1 жовтня 2023 року; села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати); залишки на рахунках ОМС можна буде використовувати також на лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії”, — інформує депутатка.

Раніше премʼєр-міністр Денис Шмигаль пояснював, що військовий ПДФО вирішили забрати з бюджетів громад, аби спрямувати ці кошти на виробництво зброї та боєприпасів. Громади самостійно таким займатися не можуть, тому податок спрямують у державний бюджет.

Проти цього виступила низка мерів та Асоціація міст України. Звернення приймала і Калуська міська рада.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору