Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Історія мистецтва, аніме й Енді Воргол” | Добірка цікавих книг до Дня художника

"Історія мистецтва, аніме й Енді Воргол" | Добірка цікавих книг до Дня художника

Сьогодні в Україні відзначається День художника. Традиційно це свято припадає на другу неділю жовтня й бере свій початок у 1998 році. Принагідно вітаємо всіх калуських митців й бажаємо безмежного натхнення. У зв’язку з цим сьогодні ми вирішили спробувати нову книжкову рубрику й заодно познайомити з цікавими виданнями, які познайомлять вас з мистецтвом, а може й надихнуть вас самих взяти до рук пензель чи олівець.

Розповідає Інформатор:

  • Коротка історія мистецтва
    С’юзі Годж

Що каже анотація:

“Завдяки цьому кишеньковому пораднику ви зможете відстежити розвиток мистецтва від найдавніших часів, дізнатися про найвидатніших представників культурних епох і мистецьких рухів та переглянути їхні найвідоміші роботи. Кожну із них розглянуто в історичному контексті, а короткі біографічні анотації дають ширше уявлення про авторів і першоджерела їхньої творчості”.

Враження Інформатора:

Не так давно ми познайомились з іншою книгою серії “Коротка історія фотографії”, тож беручи до рук цю книгу знали, що перед нами дійсно скарб. Це видання для людей, які завжди в русі, завжди розвиваються і турбуються про свій саморозвиток. В “Короткій історії мистецтва” все лаконічно, максимум добре структурованої інформації про фактично всі напрями мистецтва. Цікаво, що її можна читати з будь-якого місця в довільній послідовності, попри те, що мистецтво за своєю природою хронологічне й витікає з попередніх форм у наступні. А ще ця книженція доволі зручного формату й може навіть вміститися у кишеню куртки 😉

  • Історія Мистецтва. Від найдавніших часів до сьогодення
    Стівен Фартінг

Що каже анотація:

“Це ґрунтовне видання ознайомить читача зі світовими шедеврами архітектури, скульптури, живопису, концептуального мистецтва. Написана відомими мистецтвознавцями й істориками культури, яскраво ілюстрована книга допоможе скласти уявлення про найзнаковіші твори. Автори простежують еволюцію художнього мислення з давніх часів до сьогодення, супроводжуючи статті хронологічною шкалою, що полегшує орієнтування у відповідному історичному контексті”.

Враження Інформатора:

На відміну від попередньої книги в добірці, цю з собою в кишеню взяти не вдасться. Вона доволі велика й інформативніша. Які краще читати вдома, в зручному м’якому кріслі, або за столом і з олівцем та закладками. Якщо “Коротка історія мистецтва” це експрес-курс, то уже це видання — ваш паперовий домашній викладач мистецтв. Все почалося з настінних малюнків епохи палеоліту, а що було далі… Все покроково, з безліччю прикладів, імен, хронологічно й грунтовно ви дізнаєтесь саме з цієї книги. І не тільки про художників. Тут ви також знайдете багато інформації про всі інші дотичні види мистецтва. Не художниками єдиними, як то кажуть.

  • Як малювати аніме. Вчимося малювати оригінальних персонажів за простими шаблонами
    Крістофер Харт

Що каже анотація:

“Крістофер Гарт, автор світових бестселерів із порадами для художників, пропонує стислий і ґрунтовний посібник для створення яскравих персонажів у найпопулярніших жанрах аніме. Формуючи образи за допомогою простих шаблонів, Кріс показує, як покроково малювати типових школярів і школярок, дітей, лиходіїв, комічних і фентезійних персонажів. Завдяки зрозумілим вказівкам і чудовим наочним прикладам і початківці, і досвідчені художники знайдуть на цих сторінках натхнення, спостерігаючи за великим розмаїттям персонажів, яких можна створити з елементарної основи”.

Враження Інформатора:

Ми любимо аніме. Але… ніколи не вміли його малювати, хоч і дужіе хотілося. До сьогодні ми навіть не розуміли, як цьому можна навчитися самотужки, оскільки для будь-якого художника, який малює людей (не важливо чи справжніх, чи мультяшних), важливо розуміти анатомію тіла. З цієї книжкою буде достатньо мати олівець, листочок і мінімальне уявлення геометрії. Далі — справа за натхненням і уявою. Книжка, чи краще сказати, посібник навчить вас розбиратися у формах, типажах, розуміти пропорції деталей і композиції. А там гляди і хтось з вас намалює перше українське аніме 😉

  • Це Воргол
    Кетрін Інґрем

Що каже анотація:

“Енді Воргол є однією з найвідоміших та найбільш суперечливих особистостей у мистецтві другої половини XX століття. Протягом усього життя він створював безліч історій навколо своєї персони та став основоположником поп-арту, довівши, що мистецтво може бути прибутковим. Ілюстрований життєпис художника, неймовірні факти з його біографії і знамениті картини, розкажуть про життя та творчість митця-новатора.
Для тих, хто захоплюється творчістю Воргола та цікавиться мистецтвом загалом”.

Враження Інформатора:

Енді Воргол, він же Андрій Воргола — легенда світового мистецтва і з українським корінням. Як художник, ілюстратор, дизайнер, скульптор, письменник, продюсер, кінорежисер, видавець, колекціонер, він залишив по собі величезний творчий спадок. І скільки б ви про нього не читали — вам завжди буде мало і завжди ви будете “прочитувати” у його творчості якісь нові сенси. Але, якщо ви вперше чуєте про Воргола, то ця книжка лаконічно вам усе пояснить. І звісно закохає в одіозного митця.

До речі, а розкажіть які книги про художників та митців читали й порекомендували б ви? Чекаємо у коментарях.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору