Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як слід планувати мандрівку в гори, щоб похід не став останнім у житті

Туризм в холодну пору року

Щороку в Карпатах гине до 10 туристів. З настанням холодної пори року небезпека для життя в горах лише збільшується. Як можна вберегти себе від смертельної негоди?

Розповідає Інформатор.

Українські Карпати – це “страшно красиво”. Так-так, в холодну пору року для того, щоб насолодитися красою гір потрібно пройти чимало “страшного”. Найсприятливіший час для піших мандрівок уже минув, бо вчора, 8 жовтня, в Карпатах випав перший сніг. На жаль, це одразу призвело до трагічних наслідків – під час спуску з Говерли один турист загинув, а інший заблукав, проте його вчасно знайшли рятувальники.

Як готуватися до походу в холодну пору року?

Подібні рішення не пробачають легковажності. Слід добре подумати чи так сильно Вам хочеться в гори, що ви готові ризикувати життям. Можливо слід відкласти мандрівку до весни або літа? Якщо ж чекати ви не збираєтеся, то треба визначитися з форматом подорожі: одноденний піший похід або кілька днів з наметами. Абсолютно різні підходи до відпочинку, але кожен з них вимагає індивідуальної підготовки. Розпочинати краще з компанією, де є люди які мають більше досвіду і зможуть допомогти. Вирушати у подорож самостійно значно небезпечніше, адже Ви залишаєтеся віч-на-віч з природою. Такий формат походів значно складніший і з психологічної точки зору. Краще практикувати такі мандрівки в теплішу пору року.

Погода

Це ледь не ключовий фактор, який впливає на успіх вашої подорожі. Погода в Карпатах мінлива. Розпочинати свій маршрут Ви можете під палючим сонцем, але на середині маршруту може розпочатися гроза, яка триватиме кілька годин. А зараз вже можна і сніг побачити на власні очі. До таких змін треба бути готовим.

Табір під Великим Верхом

Існує чимало ресурсів, які показують прогноз погоди, але Інформатор може порадити Windguru. Обираєте потрібні Вам населені пункти і вершини та ознайомлюєтеся.

Ніколи не пізно відмовитися від мандрівки. Навіть якщо Ви тільки вийшли на маршрут.

“Порятунок у горах”

Для власної безпеки можна зареєструвати свою мандрівку, а також усіх учасників у спеціальному додатку від рятувальників – “Порятунок у горах”. Там потрібно вказати маршрут, а також приблизний час проходження. Також через додаток можна буде викликати допомогу. Як користувати додатком можна подивитися на YouTube-каналі Інформатора.

Для того, щоб краще орієнтуватися в тому, що відбувається зараз у горах радимо підписатися на Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост, який знаходиться на горі Піп Іван Чорногірський. Головне управління ДСНС України в Івано-Франківській області також інформує про небезпеку в горах, якщо така є.

Якщо ж Ви потрапили у халепу і не можете самотужки з нею справитися, то потрібно викликати рятувальників. Проте слід пам’ятати, що надзвичайникам ще слід дістатися до Вас, якщо взагалі не доведеться шукати. Для того. щоб завжди залишатися на зв’язку потрібно потурбуватися про додатковий заряд для вашого смартфону.

Дивіться також: Робота рятувальником, джипінг та кумедні і не дуже трафунки у горах в інтерв’ю з Василем Фіцаком.

Важливою частиною походу також залишається спорядження, але ця тема вартує того, щоб присвятити їй окремий матеріал.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору