Інформатор Калуш

ТРЕШ

У Франківську не зняли дошку автору проєкту меблів для кабінету Сталіна — Миколі Кіщуку

На фасаді будівлі, де знаходиться Івано-Франківська обласна організація Національної Спілки Художників України досі розміщена дошка комуністичному діячу Миколі Кіщуку.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на колег з Івано-Франківська.

На меморіальну дошку звернув увагу директор Музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук. Він навів кілька фактів із життя Миколи Кіщука. Виявилось, що у 1949-1950-х роках він був головою виконавчого комітету Косівської районної ради депутатів трудящих Станіславської області. У 1950—1953 роках — слухачем Вищої партійної школи при ЦК КП(б)У в місті Києві. У 1953—1958 роках працював на посаді заступника голови виконавчого комітету Станіславської обласної ради депутатів трудящих.

З 1958 року — був очільником виконавчого комітету Косівської районної ради депутатів трудящих Станіславської області та головою виконавчого комітету Верховинської районної ради депутатів трудящих Івано-Франківської області.

“Будучи головою виконкому Косівського, а опісля Верховинського районів, маючи на руках зброю, приймав участь у акціях проти ОУН та УПА, здійснював депортацію сімей повстанців, зміцнював радянську владу. Хіба може бути на фасаді поважної організації така ганьба, навіть нехай він доклався до будови будівлі Спілки. Друзі-художники, багато з Вас знає біографію цієї особи, зніміть та заховайте ту дошку! Не ганьбіть славні імена членів Спілки”, — закликав Ярослав Коретчук.

На меморіальній дошці написано: “У цьому будинку жив і творив відомий український мистець, голова правління  Івано-Франківської організації Спілки художників (1964 – 1974), з ініціативо якого збудовано будинок художника”.

Микола Кіщук народився у 1910 році в селі Річка на Косівщині. Помер у Києві в 1993 році. На сайті Національного музею Народного Мистецтва Гуцульщини та Покуття вказано, що Микола Кіщук — майстер різьблення та інкрустації по дереву. Він брав участь у Другій світовій війні. Потім — був депутатом ВР УРСР. Навчався у родини Шкрібляків та інституті живопису, скульптури та архітектури у Ленінграді.

Виготовляв декоративні та тематичні тарелі з портретами, скриньки, футляри для альбомів, шахи, цукорниці та меблі. Його вироби зберігаються у музеях Івано-Франківська, Києва та Львова. У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття знаходяться 10 його творів.

Також Микола Кіщук спроєктував гуцульські меблі для кабінету Сталіна у кремлі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору