Інформатор Калуш

ТРЕШ

У кількох селах Калущини питна вода не відповідає санітарним нормам

Під час проведення позапланових заходів державного нагляду спеціалістами Держпродспоживслужби було відібрано 189 проб: 22 з них не відповідають умовам ДСанПіну.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

У 2023 році Головним управлінням Держпродспоживслужби в області було розроблено Регіональну програму зі здійснення контролю за забезпеченням населення Прикарпаття якісною питною водою, а також — розроблено план заходів.

За результатами досліджень, 22 проби питної води не відповідали вимогам ДСанПіну:

  • 21 проба – за санітарно-хімічними показниками (невідповідності по рН та твердості води);
  • 1 проба питної води за мікробіологічними показниками.

Нестандартні проби зареєстрували, зокрема, з таких водопроводів: Комунальне підприємство “Житлово-експлуатаційна контора” Брошнів-Осадської селищної ради, Комунальне підприємство “Водоканал” Долинської міської ради, Комунальне підприємство “Водотеплосервіс” Войнилівської селищної ради, сільський водопровід с. Боднарів Комунального підприємства “Калуська енергетична Компанія” та 1 проба питної води за мікробіологічними показниками (с. Пійло Комунального підприємства “Калуська енергетична Компанія” Калуської міської ради Івано-Франківської області).

“Слід пам’ятати: вживання недоброякісної питної води негативно впливає на здоров’я людини. З водою можуть передаватися різноманітні інфекційні захворювання (вірусний гепатит А, ротавірусна інфекція, черевний тиф, паратифи, дизентерія та інші кишкові інфекції), а також яйця гельмінтів, збудники протозойних захворювань. Патогенні збудники можуть потрапляти у воду з різними нечистотами та відходами, тому безпека води в епідемічному плані є однією з головних вимог”, — повідомляють у Головному управлінні Держпродспоживслужби.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору