Інформатор Калуш

ТРЕШ

“Могла б це і не робити” — калуська колаборантка готова відсидіти в російські тюрмі, якщо її обміняють | Розбір інтерв’ю

Нещодавно на платформі YouTube з’явилося відео відомого український журналіста, ютубер і активіста Володимира Золкіна, який на своєму каналі бере інтерв’ю в російських військовополонених, затриманих під час вторгнення Росії до України 2022 року та українських колаборнатів. Цього разу його співрозмовницею стала… калушанка. Раніше ми розповідали про це у матеріалі: Жінку-колаборантку було затримано Службою Безпеки України ще в травні минулого року. Найцікавішим з їхньої розмови —

Ділиться Інформатор.

Нагадаємо, що затримана на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну стверджувала у соцмережах, що “російська агресія – провина самих українців та закликала здатись росіянам. За її словами, причиною російської агресії стала політика “русофобії, ксенофобії й відвертого фашизму”, яку проводила Україна”.

У травні 2022 року їй було повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 КК Українивиправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, що карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої. А пізніше їй присудили 5 з половиною років позбавлення волі.

Вчора, 10 жовтня, на ютуб-каналі Золкіна з’явилося одіозне 40-хвилинне інтерв’ю з “калуською сепаратисткою”.

Перше й останнє питання цієї розмови стосувалося обміну військовополоненими. Виявляється жінка не проти, щоб її обміняли на українських військових. Щобільше, вона вважає, що завинила перед росією за свою діяльність протягом останніх двох місяців до арешту. І не розуміє чому її посадили за пости в фейсбуці, які вона писала, але видалила.

“Мене судять за злочин якого немає ніде в інтернеті. Якісь дві статті які погуляли по інтернету, при чому в фейсбуці. Буквально пару днів. І от я за це сиджу”, — додала вона.

До того ж протягом всього інтерв’ю вона так чи інакше підтверджувала своє ставлення до війни з росією.  А на питання “чи глибоко ви розбиралися в причинах війни?” агітаторка відповіла:

“Ви знаєте, у причинах війни не то шо я так, а навіть якісь академіки не розберуться” і додала, що вважає українських політиків, включно з Президентом, недосвідченими для того, щоб розв’язати питання мирним шляхом переговорів. Аргументи Золкіна про те, що до прикладу Мінські перемовини свого часу просто забрали можливість в України впливати на ситуацію, на жінку не подіяли.

І загалом всі її відповіді часто закінчувалися або починалися зі слів “в інтернеті прочитала/ там так написано” ітп. Більш переконливих відповідей протягом 39 хвилин інтерв’ю не прозвучало.

В другій половині інтерв’ю жінка розповіла, що вважає, що до її тюремного строку дотична російська ФСБ.

“Якщо я вас правильно зрозумів, ви вважаєте, що хтось із ФСБ сконтактувався з кимось з СБУ і на вимогу ФСБ вас заарештували? — запитав Золкін, — Так, — відповіла калушанка — тому що, ФСБ мене попереджало і сказало, що якщо я не зупинюсь з критикою росії, то я пожалію“.

Закінчилось інтерв’ю несподіваним признанням жінки. На питання чи готова вона піти на обмін в росію, жінка відповіла:

“Так. Я згідна. Поперше, я врятую когось з українців. По друге я все ж таки винна перед росією. Я не просто критикувала на росію, я ще вмішувалась у вибори Макрона, я писала до багатьох французьких видань, де лякала французів тим, що якщо, наприклад прийде Ле Пен то буде погано...”

“Ви вважаєте, що росія може забрати вам, щоб покарати?”, — наостанок запитав ведучий?

“Так. А чому б ні? Це життя, це моє життя, мені цікаво, що там буде далі відбуватися. А ще я більш ніж впевнена, що познайомлюся з “п’ятою колоною”, яка там так само відбуває покарання. Це моя точка зору і мій свідомий вибір”, — сказала ув’язнена.

розшифровував Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору