Інформатор Калуш

ВЛАДА

Нове громадське формування “Едельвейс-Калуш”: у юриста — зауваження, але виконком голосує

у юриста — зауваження, але виконком голосує

Статут на власний розсуд і розмита позиція щодо фінансування. Але виконком погодив. У громаді буде ще одне добровольче формування — “Едельвейс-Калуш”.

Про це пише Інформатор.

Інформація про нове громадське формування з’явилася кілька днів тому, коли на розгляд виконавчого комітету Калуської міської ради винесли рішення про погодження Статуту цієї організації.

“Основні завдання даного громадського формування, відповідно до Статуту, будуть спрямовані на залучення до охорони громадського порядку спільно з Національною поліцією, на надання допомоги населенню у випадку надзвичайної ситуації. Це підвищить ефективність діяльності правоохоронних органів на території громади”, — зазначив заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій Олег Тарбеєв, який був доповідачем по цьому питанню.

Статут не відповідає Типовому положенню, яке затверджене Кабінетом міністрів України, зауважив керівник юридичного відділу Дмитро Кайдан і деталізував:

“Зокрема дане громадське формування пропустило такий виконавчий орган як координаційна рада. Всі повноваження, які передбачені для координаційної ради вони віднесли до директора. Тобто директор буде виконувати функції, які повинна виконувати координаційна рада. Це не відповідає нормам. Крім того, немає погодження з Державною прикордонною службою”.

Ігор Кобута, який назвався керівником майбутньої організації, зазначив, що формування буде працювати на території Калуської громади, яка не є прикордонною зоною. Тому й відповідного погодження не робили. Також він запевнив, що в обласному управлінні юстиції начебто пояснили, що Статут може відрізнятися від Типового положення.

“Типовий — це ж зразок. Може відрізнятися. Але за умови, що це не суперечить законодавству України. У даному випадку — не суперечить. Це ми знаємо точно”, — пояснив він.

Щоправда, документального підтвердження — не надав. А до Прикордонної служби узагалі не звертався.

Ігор Кобута зазначив також, що, окрім охорони громадського порядку, організація буде займатися вихованням патріотичного духу серед населення через відповідні навчальні програми для підлітків і дорослих.

Звідки будете брати фінансування? Чому взагалі вирішили створити таку організацію у Калуші? Чи будете націлені на боротьбу з поширенням наркоманії у місті? Чи прийдете просити гроші з бюджету громади? Чому попередньо не погодили свою діяльність з поліцією? — У членів виконавчого комітету та присутніх запитань було чимало.

Ігор Кобута запевнив, що організація наразі готова забезпечувати себе самостійно, а надалі — залучати інвесторів та шукати гранти. Хоча одним із варіантів фінансування дійсно можуть бути бюджетні кошти. Юрист, до слова, одразу апелював, що забезпечення таких громадських формувань — це обов’язок органу місцевого самоврядування. Тому цю організацію, очевидно, доведеться у якійсь мірі фінансувати як і Муніципальну інспекцію та Добровольче формування Калуської територіальної громади, яке вже утворене раніше.

Щодо ДФТГ, до речі, висловився секретар Калуської міської ради Віктор Гільтайчук:

“У нас є ДФТГ, яке не виконує своїх функцій. А тут люди хочуть виконувати замість них безкоштовно. Бо тим ми даємо грошей. Вони форми накупляли, ходять розмальовані, а результату нуль”.

Зрештою після жвавого обговорення виконком Статут погодив. Далі організація має доотримати решту погоджень і пройти шлях офіційної реєстрації. Після цього — буквально з першого дня після реєстрації — матиме право виходити на патрулювання з представниками поліції.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору