Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Кінець волонтерства? Калуські “союзянки” проти нових правил ввезення гуманітарки

Кінець волонтерства

З грудня цього року допомагати військовим стане значно складніше. Волонтери кажуть: якщо Постанова Кабміну запрацює, гроші вони збиратимуть вже не на дрони і техніку, а хіба на похорони.

Що сталося, з’ясовував Інформатор.

Постанова Кабміну №174, яка діяла від початку повномасштабного вторгнення і спрощувала правила митного оформлення гуманітарної допомоги, діятиме ще до 1 грудня цього року. Далі їй на зміну прийдуть правила, прописані вже у новій постанові — №953. І якщо зараз для ввезення, скажімо, тепловізора, достатньо, щоб водій подав декларацію для митного оформлення і гарантійний лист від військової частини, то з грудня на такий же тепловізор доведеться оформити в рази більше документації. Нова інструкція містить аж 20 пунктів!

Така бюрократія, кажуть волонтери Калуської міської філії “Союзу українок”, унеможливить роботу волонтерів.

“Найцінніше і найдорожче — це час і життя наших військових. У часі війни — це розкіш, яку ми спрямовуємо на допомогу їм у боротьбі з ворогом. У волонтерів фізично немає можливості виписувати термін придатності кожної банки шампуню та визначати рівень зношеності і ціну дитячої вживаної курточки, яку ми передаватимемо у прифронтові міста. Чи заздалегідь знати, де саме на лінії фронту буде загострення, під час якого, хто саме і коли з військових використає переданий нами турнікет і відзвітує нам про це!” — пишуть на сторінці організації.

“Ударом по волонтерах” нововведення називає і волонтерка та членкиня Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України Дана Ярова.

“Мені здається, чи ми вже вирішили закінчити війну?”пише вона.

У коментарях — сотні повідомлень із відповідною критикою  постанови уряду та найрізноманітнішими закликами.

Але здаватися волонтери не планують. Учора на сайті Кабміну була негайно опублікована електронна петиція з вимогою відтермінувати суперечливу постанову №953 на 6 місяців та розробити більш дієвий Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану. З текстом петиції можна ознайомитися за посиланням.

“Друзі, краяни, колеги-волонтери, просимо кожного з вас підписати та поширити петицію на підтримку волонтерів, ЗСУ та людей і дітей, яким ми з вами та наші закордонні партнери допомагаємо! Не заради нас. А заради НИХ! Хто там, на фронті, а не у владних кабінетах”, — закликають калуські “союзянки”.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору