Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Де в Болехові ступала нога матері українського фемінізму? — культурно-туристичний маршрут

Болехівська міська рада перемогла у конкурсному відборі проєктів Українського культурного фонду та сьогодні реалізовує проєкт щодо створення культурно-туристичного маршруту.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на Болехівську міську раду.

Наталія Кобринська — талановита письменниця, перекладачка, видавчиня, громадська діячка та засновниця українського фемінізму. “Болехівська земля” для Наталії Кобринської — мала Батьківщина. Там вона проживала понад 30 років та прославляла місцину своєю творчістю й громадською діяльністю.

“Тут вона творила, переживала невдачі, вдивлялася в майбутнє України”, — пишуть на сторінці Болехівської міської ради.

У будинку Наталії Іванівни тижнями гостювала Ольга Кобилянська, Євгенія Ярошинська, Іван Франко з родиною та Михайло Павлик. Проте, тільки одиниці знають про її життєвий шлях у Болехові. Тому створення культурно-туристичного маршруту “Шляхами Наталії Кобринської в Болехові” із використанням новітніх цифрових технологій допоможе донести цікаві відомості про визначну постать до молодого покоління, жителів громади, внутрішньо переміщених осіб, туристів та гостей.

 

У рамках проєкту розроблено маршрут, який складається із шести локацій:

  • Плебанія (парафіяльний будинок) о. Івана Озаркевича (батька Наталії Кобринської) та місце біля плебанії, де був розташований будинок. У ньому усамітнені розмови вели Наталія Кобринська та Ольга Кобилянська.
  • Собор Святих Жінок Мироносиць.
  • Пам’ятник Наталії Кобринській. Музей історії міста Болехова ім. Романа Скворія з окремим приміщенням – експозицією про життя і творчість Наталії Кобринської.
  • Пам’ятник скульптору Михайлу Гаврилку.
  • Пам’ятний знак (у вигляді кам’яної брили та пам’ятної таблиці) на місці, де стояв власний дім Наталії Кобринської.
  • Міське кладовище: могила Наталії Кобринської та її батьків.

 

На кожній локації встановлені туристично-інформаційні стенди, на яких можна прочитати текст українською та англійською мовами. А також — QR-коди, за допомогою яких можна перейти на сайт маршруту. Кожна локація доповнюється аудіосупроводом.

Тематична безкоштовна екскурсія “Шляхами Наталії Кобринської у місті Болехові” відбудеться 24 жовтня о 14:00. Це вже друга така екскурсія.

Читайте також: “Шляхами Наталії Кобринської у Болехові” — у музеї історії відбулась презентація фотовиставки

“Запрошуємо на презентацію даного маршруту болехівчан, жителів нашої громади, гостей, поціновувачів культури та історії, і всіх, хто бажає більше дізнатися чим жила наша визначна землячка, яких гостей приймала, глибше познайомитися з її творчістю”, — пишуть на сторінці Болехівської міської ради.

Екскурсію проведе наукова співробітниця музею історії міста Болехова ім. Романа Скворія Галина Якимів.

“Ми чекаємо на вас біля міської Ратуші (площа Івана Франка, 12)”, — додають у Міській раді.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору