Інформатор Калуш

ВЛАДА

Китайські пікапи, які закупила Калуська міська рада, передають військовим

Китайські пікапи передають на фронт

Виконком погодив відповідне рішення. А Інформатор дізнавався, чому за майже 4,5 мільйони гривень не закупили щось інше. Наприклад, вживаних автівок, але зате — у більшій кількості.

Нагадаємо, Калуська міська рада закупила чотири “пікапи”. Вартість кожного —  1 мільйон 119 тисяч гривень. Автівки Great Wall Wingle 7 — китайського виробництва, 2023 року випуску. І з доволі “багатою” оснасткою — шкіряний салон та оздоблені шкірою дверні карти, мультимедійна та акустична системи, клімат- та круїз-контролі. Скільки таких машин може бути реально на фронті? І чи є вони взагалі?

За закупівлю відповідало управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради. Аукціону не проводили, обгрунтувавши “нагальною потребою”. В умовах війни законодавство це допускає. Тим більше — й підстава вагома: звернення командира військової частини та рішення ради оборони області від 4 жовтня. Тож, пікапи придбали, уклавши договір з ТОВ “Богдан-Авто Івано-Франківськ”.

Чому купили саме ці автомобілі? Чи можна було обрати вживані й дешевші? А відповідно — використати 4,5 мільйони гривень на більшу кількість транспортних засобів, щоб забезпечити ними і більшу кількість воїнів? Зрештою, чому пікапи — білі й чи будуть вони реально задіяні у бойових діях?

Усі ці питання Інформатор адресував заступнику міського голови Мирославові Тихому. Він наполягає: враховуючи вимоги законодавства і можливості бюджету, обрали — “золоту середину”.

“Перед тим, як щось купувати, ми реально вивчали ринок. Дійсно спершу дивилися на вживані автомобілі, але зважали на розхід палива, ресурс мотору й інші параметри, від яких на фронті може потім залежати чиєсь життя. Європейські машини 2012-2014 року, які підходять для потреб захисників і ще є “живими”, вартують 12-14 тисяч євро, або й більше. Додайте ще розмитнення. Ми не волонтерська організація і не можемо це робити на пільгових умовах. Таке законодавство”, — каже він.

Посадовець зазначив також, що міська рада зобов’язана ставити придбані автівки на реєстрацію, а вже при передачі їх на ту чи іншу частину, — знімати. Тоді як фізичні особи можуть поїхати і за готівку купити дешевші машини у кількох людей, з бюджетними коштами так не можна.

“Казначейство просто не пропустить фінансування, — переконує Мирослав Тихий. — Якби можна було реально купити 10 чи 20 вживаних автомобілів, то ми купили би. На жаль, такого через бюджет профінансувати не можна. Та і ринок вживаних автомобілів, придатних для воєнних потреб, зараз настільки обмілів, що його практично немає”.

У придбаного зразка — ціла низка переваг.

“Ми купили новий автомобіль, де є оцинкований кузов із шестирічною гарантією, повний привід, розхід палива — 8,5 літрів на 100 кілометрів, поставили додатковий захист двигуна і коробки… У цьому сегменті нові європейські автомобілі — суттєво дорожчі. І їх теж немає в наявності. І ще одне: я знаю, що таке вживаний автомобіль на війні, коли він зупиняється і все… І знаю, скільки коштів треба вкласти, щоб таке авто відремонтувати і використовувати. Міська рада, де може — економить, і ми дуже багато спрямовуємо на війну”, — каже заступник міського голови.

Щодо круїз-контролю та інших функцій, то це — базова комплектація цієї моделі, запевняє посадовець. А білий колір чудово підходить з огляду на те, що попереду зима. Тож, автівки передають військовим. Щоправда, де саме вони будуть задіяні і які конкретно завдання виконуватимуть, у міській раді не знають. Кажуть, що це будуть вирішувати командири бригади ТРО, від яких власне надійшов початковий запит на придбання таких “пікапів”.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору