Інформатор Калуш

ВЛАДА

“Едельвейс-Калуш” уже має приміщення і хоче облаштувати спортмайданчик

Едельвейс-Калуш дав пресконференцію

Не воєнізоване угруповання, а цивільна громадська організація із бажанням підтримувати ветеранів та розвивати молодь. “Едельвейс-Калуш” пояснив свою назву, мету створення, розповів, що робитимуть одразу після реєстрації і чому це точно не буде патрулювання міста та перевірка документів у людей.

Про це пише Інформатор.

У Калуській громаді, нагадаємо, створюють нове громадське формування — “Едельвейс-Калуш”. На розгляд виконавчого комітету міської ради винесли рішення про погодження Статуту цієї організації. Про це йшлося у матеріалі “Нове громадське формування “Едельвейс-Калуш”: у юриста — зауваження, але виконком голосує”.

Кілька днів тему жваво обговорюють у громаді, адже з озвученої публічно інформації та, власне, затвердженого Статуту, організацію наділили доволі широкими повноваженнями — від залучення до охорони громадського порядку та надання допомоги населенню у випадку надзвичайних ситуацій — до перевірки документів у людей, складання протоколів і затримань (щоправда, спільно з поліцією). Це один момент. Другий — незрозуміла позиція щодо фінансування такої організації: начебто готові забезпечувати себе самостійно, залучати інвесторів та шукати гранти, але і варіант фінансування за рахунок бюджетних коштів не відкидають. І зрештою — хто зацікавлений у створенні такої організації і хто матиме вплив на неї та як його використовуватиме?

У п’ятницю пообіді керівник нової організації Ігор Кобута вирішив дати відповіді на всі питання. Хто був ініціатором зустрічі — невідомо. Але журналістам запрошення надійшло з міської ради. Місце — Концертний зал. Ігор Кобута прийшов з двома чоловіками, які проте, до розмови не долучалися, а були радше слухачами. Один із них — ветеран Іван Кудибін, який займається зокрема військово-патріотичним вихованням молоді та є загалом доволі впізнаваним у громаді. Інший чоловік — не називався.

“Хотів би внести ясність, для чого створюється громадське формування і власне, чого вибрали даний напрямок”, — розпочав Ігор Кобута.

За його словами, пріоритетними завданнями їхнього громадського формування є створення молодіжного простору й підтримка ветеранів.

“Під молодіжним простором маю на увазі виховання патріотичного духу нашої молоді, для старших — допомога в розвитку, але це йдеться більше про фізичний напрямок. Підтримка ветеранів — тих людей, які з певних причин уже не можуть нести службу, але нам важливо залучати їх до заходів, бо вони мають досвід. Це основні завдання цього громадського формування. Але також — підтримка гуманітарною допомогою наших військових”.

Щоб навчати дітей, ГФ має намір налагодити співпрацю з навчальними закладами та створити у місті відповідну навчальну базу, у тому числі — й спеціальний спортивний майданчик. Зараз, каже Ігор Кобута, кістяк їхньої організації складають 10 людей.

“Це найактивніші люди, я б сказав, нашої громади. Хоча не всі вони навіть з нашої громади”, — охарактеризував він. І додав, що загалом долучатися можуть всі охочі.

“У нашому Статуті прописано чітко, наголошую: ми як громадське формування, яке є різновидом громадської організації, ми є цивільними людьми… Ми не маємо права на носіння зброї вогнепальної, не маємо права носити форму ЗСУ чи силових структур. Ми не є якось окремою галуззю силової структури, ми повністю підконтрольні поліції і взагалі не дотичні до ТЦК та СП, не можемо бути приватним охоронним агентством чи чимось подібним. Ми можемо використовуватися в допомозі при бажанні поліції, але лише після проходження відповідних курсів. І це лише допомога у забезпеченні охорони правопорядку під час проведення масових заходів. По вулицях ми не можемо патрулювати, не можемо виконувати якісь функції поліції без самої поліції”.

Нагадаємо, що під час засідання виконкому йшлося, що охорона громадського порядку буде пріоритетною у діяльності ГФ й Ігор Кобута навіть обіцяв членам виконкому боротися з поширенням наркоманії у місті. Зараз він каже, що співпраця з поліцією це просто обов’язкова умова їхнього функціонування як громадського формування.

“Ми не маємо бажання і не хочемо бути дотичними до силових структур, ми не є силовою структурою, бути не можемо і цього не прагнули”,— ще раз наголосив він.

“Після офіційної реєстрації нашим наступним кроком буде підготовка спортивного майданчика. Він буде на території Калуської територіальної громади. Конкретніше не можу сказати”, — повідомив Ігор Кобута.

Він також чітко зазначив, що фінансування організації — власне: мають партнерів, у тому числі й за кордоном. Крім того, мають намір залучати гранти. З державного чи міського бюджету — грошей не отримуватимуть.

За його словами, подібних до “Едельвейс-Калуш” організацій у Калуській громаді точно немає, в області — швидше за все теж. Назву (а вона напряму відсилає до 10 гірсько-штурмової бригади, в якій є і чимало калушан. — авт.) також пояснив якось ухильно. Сказав, що і квітка така є, і в Калуші фірма з такою ж назвою давно функціонує, хоча до них ніби й відношення не має.

За словами Ігоря Кобути, організація орендуватиме приміщення у іншої громадської організації — “Чистих сердець”.

Остання є чи не найбільшою волонтерською спільнотою у громаді і тісно пов’язана з міською радою. Приміщення, яке вони використовують на пільгових умовах, — комунальне. Самого Ігоря Кобуту, до слова, нещодавно можна було бачити на світлині з іншими волонтерами “Чистих сердець”: вони отримували смартдошку у приміщенні ОДА. Тож, цілком логічне питання: “Едельвейс-Калуш” — це так би мовити крило “Чистих сердець”?

“Співпраця можлива і з “Чистими серцями” і не тільки з ними. Зараз вони пішли нам назустріч і ми будемо знаходитися з ними в одному приміщенні”, — відповів Ігор Кобута.

“Тобто вас пов’язує приміщення?” — уточнив Інформатор.

“На даний час — так”, — зазначив голова ГФ.

А тоді додав:

“Чисті серця” — це громадська організація, яка має свій напрямок. Він сформований давно і вони працюють у даному напрямку. Я, будучи волонтером цієї організації, бачу чого нам зараз бракує, нашій громаді. Така моя думка, яку я доніс, наприклад, своїм колегам, які мене і підтримали. Тому ми і зробили ось такий напрямок — громадське формування для певної роботи. Щоб взяти інший напрямок — той, який не охоплюють “Чисті серця”.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору