Інформатор Калуш

ТРЕШ

Попросив друг, а отримав аферист. Шахраї виманюють гроші через соцмережі

Друг просить у борг — шахрайство

Якщо у соцмережах друзі просять вас про фінансову допомогу, не поспішайте — це можуть бути шахраї.

Про це пише Інформатор з посиланням на поліцію Івано-Франківської області.

В аферу днями потрапив мешканець Івано-Франківська, який перерахував 8 тисяч гривень шахраю. Чоловік перед тим отримав повідомлення з прохання позичити гроші й не перевірив, чи це справді та людина просить, якій він готовий допомогти. Лише згодом він дізнався, що сторінку товариша зламали.

Правоохоронці дають три поради, як перевірити подібні звернення:

  • перетелефонуйте другу за номером, який ви точно знаєте, а не за тим, що вказаний на сторінці у соцмережах. Пам’ятайте: якщо шахрай зламав сторінку, то міг змінити номер телефону в профілі;
  • запитайте товариша про те, що можете знати тільки ви – таке питання відразу викриє шахрая;
  • напишіть спільним знайомим і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень від людини, яка просить у вас фінансову допомогу. Шахраї, як правило, одночасно роблять розсилку всім підписникам зламаної сторінки.

Також не зайвим буде захистити свої акаунти від можливого зламу. Для цього достатньо буде не переходити за сумнівними гіперпосиланнями (навіть якщо вони надійшли від друга),  не використовувати прості паролі та один пароль для кількох ресурсів, не забувати про двофакторну аутентифікацію всюди, де є така можливість.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору