Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Чи може неповнолітній у Польщі знайти роботу/підробіток? А в Калуші?

Чи може неповнолітній у Польщі знайти роботу/підробіток? А в Калуші?

Чимало сучасних підлітків  прагнуть до незалежності та самостійності, тому, більшість шукають підробіток вже у ранньому віці. Але якщо порівнювати нас українців з нашими найближчими нормальними сусідами поляками, то, на жаль, ситуація на ринку праці доволі сильно різниться. В цьому матеріалі ми вирішили дізнатися де можуть працювати неповнолітні у Польщі, на яких умовах та яку зарплатню пропонують? І що натомість у нашому рідному Калуші.

Розповідає Інформатор.

За польським законом неповнолітній працівник повинен досягти належного віку — від 15 до 18 років. Така особа може працювати, якщо вона закінчила 8 класів середньої школи, має медичну довідку про те, що певна робота не загрожує її життю і звичайно ж дозвіл від батьків або опікуна. Також,  за дозволом потрібно звернутися до компетентного інспектора праці.

Підлітки можуть працювати на тій роботі, яка є фізично легкою: мистецтві, спорті, культурі чи рекламі.  Важкі роботи дозволені тільки в тому випадку, коли підлітку виповнилося повних 16 років та робота потрібна для його професійної підготовки.

В українському законодавстві дещо схожа ситуація, з однією відмінністю — починати працювати можна вже з 14 років:

Інформатор поспілкувався з неповнолітніми працівниками, які погодилися розповісти про свій досвід роботи в Польщі, й от що дізнався:

Однією з найпоширеніших робіт в Польщі для неповнолітніх — є роздача листівок. Одна з респонденток розповіла, що це волонтерська спільнота, в якій промоутер злучає людей до допомоги дітям та воєнним. Працювати потрібно 5-7 годин в день, а погодинна ставка становить 18-28 злотих нетто в залежності від досвіду роботи. Плюсом такого заробітку є те, що працювати можна від 13 до 28 років.

Наприклад, 14-річна Валерія, яка підробляла в такій організації влітку розповідає:

“Я знайшла тут чимало друзів, робота мені подобається, оскільки є можливість багато спілкуватися з людьми, а ще з робочою командою ми часто збираємося разом та допомагаємо іншим потребуючим людям, робимо конкурси та святкування. Польську мову тут знати не потрібно, лише вивчити одну фразу та говорити її зацікавленим прохожим. Це не зовсім схоже на роботу звичайних дорослих, але мені подобається”.

Мінусом такої праці є погода, адже вона непередбачувана, інколи дітям доводиться стояти в дощ та холод, тому підійде вона більше на літній період.

Для тих, хто розбирається в ІТ сфері та комп’ютерних технологіях також знайдеться підробіток. Нам вдалося поспілкуватися з кількома 15-річними польськими школярами, які підробляють у магазині техніки та її ремонту. Вони розповіли, що загалом роблять неважку роботу: носять комп’ютери та навчаються у  майстра-спеціаліста, проте, більш  досвідчені у цій сфері змінюють систему Windows, чистять вентилятори та жорсткі диски, встановлюють противірусні програми. Працюють тут 4-6 годин, в залежності від графіка навчання. В середньому за таку роботу пропонують від 50 до 150 злотих за день, в залежності від досвіду, вмінь та кількості роботи.

А от найпопулярніша робота влітку в Польщі — заробіток на збиранні та сортуванні яблук. І хоча, вона більш характерна для дорослих, однак, тут можна зустріти школярів, які часто приїжджають  з батьками та допомагають з неважкою роботою, проте мають власний заробіток.

Батьки розповідають, що взяти дітей з собою — вимушені обставини, адже залишати їх в Україні самих — не вихід. Літні канікули на такій роботі проходять весело, адже навколо чимало однолітків, і праця зазвичай здається грою.

“Вони самі прагнуть працювати, інколи просять взяти їх з собою, тут є всі умови для дітей”.

Проблемою такого підробітку є те, що не всі роботодавці дозволяють брати дітей, такого “пана” треба ще пошукати, бо загалом працювати можна від 16 років, при 10-13-ти годинному робочому дні та ставкою 19 злотих за годину.

Також, на просторах Інтернету можна знайти чимало праці для неповнолітніх. Наприклад, складські роботи на фабриці меблів (з 16 років) пропонують 220-240 годин на місяць та ставку 17.20-21.5 зл/нетто; ведення блогу та робота консультанта в інтернет-магазинах, вигул та догляд за домашніми тваринами.

А яка ситуація в Калуші?

Що на офіційному рівні, Інформатор поцікавився у Калуському центрі зайнятості:

“В першу чергу, згідно з законом дозвіл на працевлаштування неповнолітніх осіб повинні дати батьки. Станом на сьогодні в нашій базі вакансій для неповнолітніх немає. Конкретних вакансій з запитом “робота для студентів” також нема. Всі вакансії подаються роботодавцем згідно затвердженого бланку де написані завдання й обов’язки, режим роботи. Там нема якихось певних категорій для кого робота, тільки для чоловіків, чи тільки для жінок. Це заборонено. Єдина дозволена помітка: готові працевлаштувати особу з інвалідністю. Але це інша тема. А так, взагалі, ринок праці трошки змінився до того рівня, що роботодавці не настільки виставляють умови “досвід роботи” і “освіта”, в першу чергу в них стоїть — бажання працювати”, — прокоментувала заступниця директора Калуської філії Івано-Франківського ОЦЗ, Алла Гудзовата.

Ще більше ясності внесла підприємиця, власниця кав’ярні “Леон” Галина Міхненко, розповівши про власний досвід працевлаштування неповнолітніх:

“Ми свого часу брали на роботу неповнолітніх, але не в Калуші, а в Києві. Для того, щоб взяти таку людину на роботу, в першу чергу, потрібно отримати дозвіл від батьків. При тому, не просто сказати телефоном “я погоджуюсь”, цього мало, а має бути письмовий дозвіл батьків. Він може бути в довільній формі, але там має бути написано, що “я дозволяю (такій-то чи такому-то) працювати у вас. Ну і в ідеалі було б добре прописати ще кількість годин, які вона може працювати. Ну і важливо, щоб дитина вже мала документ, який засвідчує її особу. А якщо говорити про студентів, то це дуже круто їх брати на роботу, але є один нюанс. Вони люблять загуляти, завчитися, проспати. Кожна молода людина, яка вчиться в будні, на вихідних бажає відпочити, а не працювати на роботі. Ще є питання відповідальності. Можна ще брати влітку на роботу, але і тут є питання — місяць вчиш людину, місяць вона працює, а місяць хоче кудись поїхати відпочити. І ніби й працював, а ніби й ні. Це, як на мене, трошки нераціональна витрата і мого часу і ресурсу й того підлітка”, — розповіла вона.

Катерина Петрів
Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору