Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Собор Архистратига Михаїла — що цього дня роблять українці?

Собор Архистратига Михаїла — що цього дня роблять українці?

Оскільки Україна перейшла на новий церковний календар, то більшість важливих релігійних свят змістилися в часі й тепер відзначатимуться швидше. Не оминуло це і таку важливу дату, як Собор Архистратига Михаїла або Михайлів день. По-новому він тепер 8 листопада. 

Про його традиції та заборони, а також кого вшановують цього дня за старим стилем нагадує Інформатор.

Собор Архистратига Михаїла, якого в Писанні називають “князем”, “вождем воїнства Господнього” і вважають головним борцем проти диявола і беззаконня.

В цей день наші предки також славили воїнів. Також цього дня було заведено молитися про захист від злодіїв та природних лих, а також про хоробрість в подоланні життєвих труднощів, допомоги несправедливо засудженим та лікування недуг.

Цікавий факт: Михайлів день вважали ще й завершенням весільного сезону. У будь-який жіночий день напередодні (суботу, неділю або середу) незаміжні дівчата купували борошно й готували з нього пиріг, а в сам святковий день — 8 листопада несли випічку в храм і молилися біля ікони святого Михайла про гідного нареченого.

Стежили цього дня й за погодою. Згідно з народними прикметами можна було дізнатися наступне:

  • Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим;
  • Якщо до цього дня лід жодного разу не покрив річки й озера, то зима буде пізньою;
  • Якщо випав перший сніг, то через 40 днів настане справжня зима.

Цього дня окрім Архистратига Михаїла також вшановують Архангела Гавриїла (сила Божа), Рафаїла (зцілення Боже), Уріїла (світло Боже), Селафіїла (молитовник Божий), Єгудііла (той, хто прославляє Бога), Варахіїла (Благословення Боже) та Єреміїла (піднесення до Бога).

Існує також і ряд заборон, що в цей день робити не можна:

  • В цей день під забороною важка та брудна домашня робота: прання, прибирання, шиття тощо. Також цього дня намагалися нічого не рубати й не різати.
  • Не можна сваритися, конфліктувати, з’ясовувати стосунки, бажати комусь зла. Навпаки, це свято – найкращий день для примирення.
  • Не можна скаржитися на свою долю в цей день, інакше настануть ще важчі часи.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору