Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Грабівці відкрили меморіальну дошку Михайлові Білоусу | ФОТОРЕПОРТАЖ

У Грабівці відкрили меморіальну дошку Михайлові Білоусу

Чотири рази чоловіка відправляли з військкомату додому. За п’ятим разом — таки пішов. І — більше не повернувся. Загинув під Бахмутом. У рідних навіть його військових світлин не залишилося.

Інформатор побував на відкритті меморіальної дошки у Грабівці.

Сьогодні Михайло Білоус міг би приймати гостей з нагоди своїх іменин. Натомість рідні та односельці відкривають у пам’ять про нього меморіальну дошку. Зібралася вся громада: учні школи, в якій він навчався, вчителі, керівництво села і громади, односельці… З рідних — старенькі батьки, сестра, брат і син Дмитро, який у свої 12 років уже залишився круглим сиротою.

Загинув Михайло Білоус під Бахмутом. Це був його перший бойовий вихід, каже сестра Героя Марія.

“Коли почалась мобілізація, він одразу пішов у військкомат. Навіть не розглядав варіанту якось відсидітися. Але його чотири рази відправляли додому. Він колись проходив строкову службу у Німеччині й фактично був танкістом. Та увесь 2022-ий рік йому казали, що немає техніки і на війну не брали”, — розповідає деталі сестра.

Жінка каже: коли вп’яте збирався, то дуже поспішав, хотів встигнути на автобус. Того дня Михайло навіть не попрощався ні з ким.

“Попередні рази прощався, але його відправляли додому, тому сказав, що цього разу не прощатиметься…” — додає пані Марія.

Це було 14 лютого 2023 року. Далі — понад два місяці спеціальних навчань. І — Бахмут.

“10 днів лише. У нас нема ні фотографій його з передової, ні особистих речей звідти… Уже після похорону вдалося поспілкуватися з одним із його побратимів. Він розповів, що о п’ятій ранку 16 травня їх накрили “градами”. Обстріл тривав близько двох годин. Михайло не встиг сховатися в укриття”, — продовжує сестра.

Побратими згадують його як чоловіка дуже доброго. Кажуть, що вельми тривожився за молодих вояків. Своїм життям дорожив менше, аніж їхніми.

Меморіальну дошку Михайлові Білоусу встановили на фасаді рідної школи. Парох села Грабівка отець Михайло освятив її, відправив молебень.

Зі словами подяки до родини загиблого зверталися представники місцевої влади, діти читали скорботні рядки та співали пісні, які раз по раз викликали у присутніх щирі сльози. За 51-річним захисником у цей день плакало і небо…

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору