Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як працює новостворена система “Custody records” у Калуському відділку поліції?

Саме у Калуші вперше на Прикарпатті відкрили новітню систему затримання осіб з особливою процедурою, яка має убезпечити затриманих від насильства з боку працівників поліції.

Ділиться Інформатор.

Система “Custody records” була розроблена фахівцями європейських держав для того, щоб убезпечити затриманих, дотриманнях їх прав і попередження фактів їхнього катування. Вона полягає у постійній фіксації дій з затриманим — з початку і до кінця направлення до слідчого ізолятора.

Коли людину першочергово затримують на вулиці одразу в електронній системі створюється картка на цю особу, де в режимі онлайн фіксується дата час її затримання та працівників поліції, котрі її створили. Після цього затриманий потрапляє в територіальний підрозділ поліції, де реєструється у чергового й проходить в основне приміщення “Custody records”.

В першому кабінеті розпочинається її анкетування. Затриманий сідає біля спеціального віконечка, а за склом знаходиться уповноважений працівник з прав людини, котрий задає певний перелік питань. Такі як, наприклад: чи застосовували до вас заходи фізичного впливу? чи є у вас тілесні ушкодження? які претензії є до працівників поліції?. Також певне анкетування проходять й правоохоронці, котрі затримали особу.

Воно включає відео та аудіо фіксацію з декількох камер. Ці файли зберігаються у системі 25 років.

“Це для того, щоб коли в людини є бажання звернутись до Європейського суду з прав людини були усі відповідні записи та докази її затримання, обставин та поводження з нею у відділку поліції”, — ділиться начальник районного відділку поліції полковник Сергій Харін.

Після цього особі надається безоплатний адвокат з яким вона може поспілкуватись вже в іншій роздільним вікном кімнаті. На випадок надзвичайної ситуації під столом адвоката знаходиться кнопка тривоги, котра повідомляє про це чергового.

Далі людину направляють в наступне приміщення, де з нею проводяться слідчі дії. Слідчий у присутності з затриманим та його захисником складають процесуальні документи. Після цього особу відправляють в ізолятор.

Також у системі передбачена “зелена кімната” для роботи з дітьми. Облаштована інтерактивними іграшками та великим дзеркальним вікном кімната у якій психолог працює з дитиною. За цим склом знаходиться слідчий для складання слідчих дій.

По периметру усього комплексу, камери фіксують усі події, які відбуваються з затриманим під час прибуття до відділку. На Прикарпатті це перший такий комплекс, а в Україні 75 за рахунком. За словами полковника такий підрозділ планується реалізувати в кожному територіальному підрозділі Національної поліції України. Також відповідні слідчі дії у цьому комплексі можуть проводити й поліцейські інших територіальних підрозділів.

Комплекс було відкрито та впроваджено сьогодні, 10 листопада. Повністю механізм функціонуватиме з кожним затриманим від завтрашнього дня, 11 листопада.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору