Інформатор Калуш

ТРЕШ

У судді — самовідвід. Справа про загиблих у ДТП калушан знову у глухому куті 

Суд, нарешті, розпочався, але… не витримав суддя. У Бережанському суді стався інцидент

Ще в серпні минулого року на Тернопільщині сталася смертельна аварія, в якій загинули двоє молодих калушан — Марта Гриців і Василь Пупко. Водієві, якого слідство вважає винуватцем аварії, було оголошено підозру. Почалися судові розгляди, але майже рік справа мало що просувалася. До вчорашнього дня.

Розповідає Інформатор.

Нагадаємо, що 7 серпня минулого року близько 10:00 між селами Шибалин та Комарівка Бережанської громади Тернопільської області сталася ДТП за участю двох легкових автомобілів — “Mercedes-Benz” та  “Skoda Octavia”. Двоє молодих людей з Калуша, які знаходились у другому авто, отримали  травми не сумісні з життям.

Водія першого авто, Віталія Карповича, звинувачують за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України, тобто “Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами”. За скоєння такої ДТП йому грозить покарання у вигляді позбавлення волі на термін від п’яти до десяти років із позбавленням права керувати транспортними засобами на термін до трьох років.

З червня цього року розгляд справи систематично переносили. Зокрема, у зв’язку з тим, що до судової зали не з’являлися свідки.  10 листопада, 2023 року в Бережанському суді розгляд справи продовжили. На суд вкотре приїхали батьки, друзі та рідні Марти й Василя. Також, окрім підсудного, на розгляд справи прибули прокурор  і адвокат Ольги Мельниченко, яка на момент аварії була в машині разом із Віталієм Карповичем.

На попередніх етапах було завершено підготовче судове засідання. Таким чином, 10 листопада почався розгляд справи по суті. Після виступу прокурора давати свідчення мав би обвинувачений Віталій Карпович. Але він відмовився, повідомивши, що буде свідчити наприкінці — після того, як почує прокурора, потерпілих і свідків. Тому розпочали допит з потерпілих.

Першою давати свідчення під присягою довелося мамі загиблої Марти — Іванні Гриців, запитання до якої мали суддя, прокурор і захисники. Вона розповіла про причину поїздки доньки та її хлопця та про те, як дізналася про ДТП. Адвокат підсудного звернувся із запитанням щодо надання банківських реквізитів для відшкодування моральної шкоди обвинуваченим.

“Ви робите дії по ненаданню такого рахунку, тобто дії по неотриманню”, — звернувся до Іванни Гринів суддя Василь Крамар.

Під час допиту між потерпілою та суддею велася розмова, яка своїм змістом привернула увагу всіх присутніх у залі. Іванна Гриців заявила, що вона шукає справедливості, відповідно до закону. А тоді повідомила, що суддя після одного з попередніх засідань поза нарадчою кімнатою говорив неприпустимі речі, через що вона подала звернення у Вищу раду правосуддя.

Василь Крамар у відповідь заявив, що це неправда, підвівся з-за столу й почав похапцем збирати матеріали справи.

“Значить суд оголошує перерву в судовому засіданні для написання заяви про самовідвід”, — завершив він і вийшов із зали суду.

На цьому й завершили.

“Ми не знаємо, як далі буде розвиватися ця ситуація, — прокоментував Інформатору адвокат потерпілих Володимир Твердохліб. — Я вважаю, що заява моєї довірительки, потерпілої Іванни Гриців, була правильною. Адже ми бачимо, що  справу неодноразово відкладали за якимись штучними обставинами. Будемо тепер чекати рішення суду, хто буде розглядати цей самовідвід”. 

Інформатор продовжує спостерігати за перебігом справи.

Остап Микитюк

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору