Інформатор Калуш

ТРЕШ

ТЕТ киває на “травмоване суспільство” і чекає вибачень перед акторкою

Адміністрація каналу випустила офіційну заяву щодо скандалу довкола серіалу “Встигнути до 30” й пояснила, чому, на їх думку, образ Люби є нормальним та не дискредитує жителів Коломиї та саме місто. Водночас — в офіційній заяві йдеться про “травмоване суспільство”.

Ділиться Інформатор.

Нещодавно у мережах піднявся шквал критики навколо однієї з головних героїнь серіалу Люби, яка за сценарієм родом з Коломиї. За словами обурених її у серіалі видають рагулинею та неймовірно дурненькою, а місто зображують глухим селом.

“Наша Люба — не лише страшенно затуркана, але й неймовірно дурненька. Автори в релізах подають це як наївність. Це підсилюється ще й форматом серіалу, який знятий у типовій для нашого телебачення фарсовій манері. Любу дурить барига: каже, щоб збирала по Києву закладки, і видає це за пошуки скарбів. Вона усміхається, а згодом радісно розповідає про таку чудову роботу поліціянту. Також Люба дико регоче, коли хтось згадує про пеніси, і голосно верещить, коли їх бачить. Ну, ви зрозуміли.

Далі йдемо. Люба розмовляє взагалі не як із Коломиї. Навіть не знаю, звідки вона могла би бути. На всі випадки життя в неї є слово “йокалемене”. Також у себе в глухому селі (в Коломиї) вона мала півня Петю, якого потім зготувала з “гречею”. Та разом із тим Люба постійно каже “подякувала”. Тобто загалом вона розмовляє суржиком, але характерним для багатьох регіонів водночас, зокрема й російськомовних”, — зазначає артоглядачка Лєна Чиченіна.

Більше про це у матеріалі: Пробиваючи дно… і до чого тут дівчина з Коломиї? | Реакція на новий “український” серіал.

Водночас після підняття цієї теми мер Коломиї заявив, що готує офіційний лист до творців серіалу із вимогою публічно перепросити за стереотипізацію та приниження образу людини з Коломиї. Також, на його думку, серіал потрібно вилучити з мережі, та перестати транслювати на телебаченні.

Натомість 12 листопада на сайті телеканалу ТЕТ вийшла офіційна позиція каналу стосовно шквалу критики:

“По-перше, про Коломию, умови життя в місті, традиції чи щось інше — в серіалі не йдеться, а персонаж Люби, який є вигаданим, — це жодним чином не збірний образ коломиян.

По-друге, якщо переглянути серіал повністю, стає очевидним, що героїня проходить шлях трансформації та завдяки друзям та оточенню стає кращою версією себе.

Ні автори серіалу, ні телеканал чи творча команда не мали на меті образити будь-кого, використовуючи звичайні та зрозумілі для всього світу сценарні прийоми”, — пишуть на сайті каналу.

Також наводять приклад аналогічної, на їх думку, героїні з серіалу “Теорія великого вибуху” Пенні. Вона родом з Омахи, штат Небраска. Представники каналу зазначають, що те, як вона говорить, одягається та поводить себе не характеризує її місто. Також діляться наступним:

“Ми розуміємо, що суспільство наразі дуже травмоване, та навіть безневинна аналогія, репліка чи зовнішній вигляд можуть обурити когось.

Надалі ми враховуватимемо ці аспекти ретельніше, щоб створювати український контент українською мовою для українців, який буде відволікати та надихати”.

Та додали, що чекають на вибачення за велику кількість образ перед акторкою Анастасією Остреїновою, яка зіграла Любу.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору