Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Батьківство навіть після поранень. Українським військовим пропонують збереження репродуктивних клітин

Батьківство після поранень

Держава надасть українським військовим можливість безоплатного здати та зберегти репродуктивні клітини.

Відповідний законопроєкт сьогодні підтримала Верховна рада України, повідомляє Інформатор.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, 271 народний депутат проголосував за законопроєкт № 8011 “Про забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство”.

У документі зазначено, що військовослужбовці мають право на безкоштовну участь у комплексі заходів, які реалізуються державою, з метою забезпечення права на біологічне батьківство (материнство) шляхом забору, консервації та зберігання репродуктивних клітин, які отримані від військовослужбовців, на випадок втрати репродуктивних функцій унаслідок поранення, травми або
контузії.

Як пише УП, зберігати репродуктивні клітини будуть методом кріоконсервації – заморожуючи їх шляхом занурення біоматеріалу у рідкий азот з дуже низькою температурою. Яйцеклітини, сперматозоїди та ембріони, законсервовані таким способом, можуть зберігатися багато років.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що, згідно з розрахунками медзакладів, собівартість забору статевих клітин становить близько 450 гривень для чоловіків і близько 1425 гривень для жінок. Необхідні медичні обстеження перед забором клітин у здорових громадян можуть бути проведені під час проходження військово-лікарської комісії.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору