Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Єдиний пам’ятний знак жертвам Голодомору в Калуській громаді: як виглядає і коли встановлений?

Пам'ятний знак у Мислові

Щорічно у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів. Але мало хто знає, що в Калуській громаді є тематичний пам’ятний знак. І він — лише один.

Інформатор дізнався, що знаходиться знак у селі Мислів. Тож, розповідаємо детальніше.

Пам’ятний знак жертвам Голодомору 1932-1933 років встановили у селі Мислові в 1995 році. Ініціатором встановлення, як повідомили в управлінні культури, був отець Михайло Чорнега. Проєкт і виконання робіт — Зеновій Касько й Ігор Каблак.

В основі пам’ятного знаку — залізний хрест, обплетений терновим вінком із дзвоником посередині. Він помальований у чорний колір. До хреста прикріплено букет золотистих колосків.

Під композицією — табличка з короткою історичною довідкою:

“Пам’ятник жертвам злочинно-спланованого московсько-комуністичною імперією голодомору на Україні. Загинуло близько 20 міліонів чоловік та 5 міліонів було розстріляно, як куркулів України, тобто найліпших господарів. Найстрашніший голодомор був зроблений в 1932-1933 р. Він забрав за цей час 15 міліонів українців”.

Нагадаємо, що українці у ХХ сторіччі пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом. Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, “розкуркулення” селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі.

У суботу, 25 листопада біля пам’ятного знака у Мислові відбудеться акція “Запали свічку пам’яті”. Початок — о 16:00.

Тетяна Кіндюх

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору