Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калушани зібралися на акцію “Гроші на ЗСУ” втретє, але влада не прийшла

Калушани зібралися на акцію "Гроші на ЗСУ" втретє, але влада не прийшла

Калуські активісти знову зібралися на мирний пікет під стінами Калуської міської ради. Цього разу підготовленими й з конкретними пропозиціями. Проте… зі сторони влади не прийшов ніхто.

Розповідає Інформатор.

Нагадуємо: 11 листопада, після діалогу пікетувальників із міською владою було створено ініціативну групу, до якої увійшли небайдужі калушани та представники ініціативної групи “Все для фронту та перемоги”.

Сьогодні під стінами міської ради зібралося близько 30 пікетувальників. Здебільшого дружини, матері військовослужбовців, які захищають Україну від окупантів, а також небайдужі калушани, й представниці “Все для фронту і перемоги”. Наскрізною темою зустрічі було дотримання основних вимог до влади, а саме:

  • повну прозорість використання бюджету громади;
  • припинити нецільове використання коштів;
  • направити 20% від міського бюджету на допомогу військовим.

Оскільки ніхто з представників влади так і не з’явився, присутні сфокусувалися на ряді інших питань, що турбують калушан. Серед них озвучили необгрунтовану купівлю чотирьох нових автомобілів для 102 бригади, аргументуючи тим, що на ці кошти можна було купити вдвічі більше автомобілів, які справді б допомагали хлопцям виконувати бойові завдання. Частину обурення містян перетягнули на себе й нові тарифи від “Калуської енергетичної компанії”, які відтепер сягатимуть майже 50 грн за куб. Це потягнуло за собою негатив щодо керівника “КЕКу” Петра Шевчука, його непрофесійність на цій посаді та непропорційно велику заробітню плату. Згадалося й про зарплати інших калуських чиновників.

Але найбільше обурило пікетувальників відсутність доступної інформації, як і куди спрямовуються кошти на допомогу ЗСУ озвучені владою на минулій зустрічі. Деякі з учасниць розповіли особисті історії пов’язані з несенням служби своїх родичів, які вже майже два роки знаходяться на передовій.

Більше ви можете почути у нашому стрімі з місця події.

Зрештою полеміка переросла в конструктив і було озвучені конструктивні вимоги до Калуської міської ради, які всі присутні хотіли б втілити в життя:

“Ми пропонуємо до проєкту бюджету на 2024 рік — перший пункт: обмежити планування та використання коштів на оплату праці та нарахування на заробітні плати в частині стимулюючих виплат. Це стосується установ Калуської міської ради. Не заповнювати вакантні посади та не збільшувати чисельності працівників бюджетних установ громади. Другий пункт: посилити контроль за ефективним та раціональним використанням коштів. Зменшити використання коштів на непершочергові витрати, в порівнянні з 2023 роком. Та зекономлені кошти направити на ЗСУ. Третій пункт: розглянути можливість спрямування коштів бюджету розвитку, це спеціальний фонд, на потреби ЗСУ. І четвертий пункт: повідомляти час, дату та порядок денний засідань профільних комісій, виконкомів та сесій міської ради з питань планування та використання бюджетних коштів. Ми будемо мати змогу прийти й послухати на що вони спрямовують наші з вами кошти”, — процитувала пані Любов, одна з активісток групи “Все для фронту і перемоги”.

“Ми будемо вже дивитися де не цільове використання, й давати свої правки. І потім вже коли будуть бачити незадоволення народу. А як упустимо цей час то вони проголосують за той “свій” бюджет, не звернуть увагу на наші пропозиції — тоді, вже нічого не повернеш.  І тому саме зараз особливо потрібна допомога і свідомість, так само обізнаність громади, що відбувається у цей час і шо вони закладають”, — додала Вікторія Сущак.

Зрештою, після півторагодинних розмов було вирішено вийти на діалог з владою не чекаючи наступної суботи, й зібратися на таку ж акцію з вимогами вже цього понеділка, 27 листопада, о 10:00 ранку біля Калуської міської ради.

Остап Микитюк
Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору