Інформатор Калуш

ВЛАДА

У Калуші пікетувальників не пускали у мерію | ВІДЕО

У Калуші мітингують під стінами міської ради

У Калуші активісти знову прийшли у міську раду. Після суботнього пікету під порожньою будівлею мерії, вони вирішили прийти у робочий час. Зареєстрували звернення з пропозицією щодо формування бюджету громади на 2024 рік та подискутували з міським головою.

Інформатор розповідає подробиці.

Минулої суботи під стінами міської ради зібралося близько 30 пікетувальників. Сьогодні людей було не менше.

Згуртувавшись, вирішили йти до міського голови. Але потрапити у приміщення змогли не одразу.

 

Вхід у приміщення виконкому, нагадаємо, або за спеціальними пропусками, або по дзвінку. Активістам довелося дзвонити доволі довго, бо ніхто не відповідав. Як з’ясувалося згодом у цей момент міський голова уже спілкувався з кількома активістами у приміщенні. Вийшло, що запросили тих, хто прийшов рівно на 10:00, а що під будівлею ще десятки людей — помітили не одразу.

Але зрештою у приміщення зайшли всі охочі, а міському голові Андрію Найді, який повідомив, що вже все озвучив, таки довелося повторювати вдруге.

Вимоги людей — незмінні: якомога більше фінансувати армію і не витрачати грошей на те, що може зачекати. Активісти хочуть, щоб у 2024 році влада переглянула власні зарплати та зобов’язалася не збільшувати штат. А крім цього — давала можливість ініціативній групі брати участь у засіданнях, на яких обговорюють та затверджують бюджетні витрати.

Міський голова запевнив, що всю інформацію, яку вимагають активісти, їм нададуть, а про засідання профільних комісій та сесій будуть повідомляти. Запросив і на поточну сесію міської ради, яка відбудеться 30 листопада, та на сесію, де затверджуватимуть бюджет Калуської громади на 2024 рік (її попередньо планують на 14 грудня).

Водночас, каже Андрій Найда, наразі у громади на новий бюджетний рік є потреб на 1 млрд 300 млн гривень, а бюджет наступного року прогнозовано складе 800 млн.

“Освіта просить 518 мільйонів, соцзахист — 88 мільйонів, культура — 84, спорт — 32, УЖКГ — 275, УБРІ та інші — 132 мільйони, медицина, ЦНАП і виконком сумарно 242 мільйони”, — деталізував посадовець.

Він зазначив, що завдяки політтехнологіям та маніпуляціям, з громад забрали 80 млн гривень ПДФО.

“Ви повелися, на жаль”, — резюмував він, додавши, що спілкується з іншими мерами і вони розуміють, навіщо це робиться.

Обурило міського голову й те, що серед активістів, які пікетують, є начебто не лише мешканці Калуської громади, а й представники інших населених пунктів.

“Мені не треба, щоб мені з Франківської громади диктували, як працювати в Калуській”, — звернувся Андрій Найда.

Загалом дискутували доволі довго: про зарплати, про закуплені і не закуплені автомобілі, про сіль для дорожників і бруківку… Почути більше можна у нашому відео.

А ставити крапку в історії цього протистояння, очевидно, ще зарано. Люди кажуть, що виходитимуть на пікети й надалі — поки не переконаються, що влада працює прозоро та фінансує військових не за залишковим принципом.

Нагадаємо, днями Інформатор питав у калушан, на що витрачати гроші бюджету громади у 2024 році. Що люди відповіли, дивіться в нашому опитуванні.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору