Інформатор Калуш

ГРОШІ

Зекономили на опаленні — придбають новітнє обладнання. Досвід калуських стоматологів

Зекономили на опаленні — придбають новітнє обладнання. Досвід калуських стоматологів

Калуська стоматологічна поліклініка зекономила на теплопостачанні й тепер придбає мікроскоп й систему для діагностики онкологічних захворювань порожнини рота.

Про це йшлося на сесії міської ради, повідомляє Інформатор.

Директор стоматологічної поліклініки Олег Шкляр, звернувся до депутатів міської ради з проханням внести зміни у відповідну програму та дозволити використати кошти, які були передбачені на закупівлю електроенергії на придбання обладнання.

“Використовуючи альтернативну систему опалення в нашому закладі, нам вдалося зекономити значну суму коштів — 460 тисяч гривень. За них ми хочемо закупити операційний мікроскоп та систему для діагностики онкологічних захворювань порожнини рота”, — пояснив він.

Якщо раніше стоматологічна поліклініка використовувала 2400-2600 кіловат електроенергії на добу, то з переходом на інверторні кондиціонери споживання суттєво зменшилося. На сьогодні це 1100-1300 кіловат приблизно (при зниженні температур — буде більше. — Авт.), пояснив у коментарі Інформатору Олег Шкляр. Це і дало можливість так суттєво зекономити за цей рік.

Операційний мікроскоп вартує приблизно 400 тисяч гривень, а система для діагностики онкологічних захворювань порожнини рота — 80 тисяч гривень. Тож, частину коштів стоматологічна поліклініка ще добиратиме з власних доходів.

“У цю систему входять окуляри та ультрафіолетова лампа. Система дозволить хірургам швидко діагностувати онкологічні захворювання порожнини рота у пацієнтів. Точність — до 96 відсотків. Це важливо, бо стоматологи, не лише комунальні, а і приватні, дуже часто пропускають ці захворювання. Ця система дає можливість діагностувати на ранніх стадіях”, — каже директор медзакладу.

За його словами, онкологічні захворювання порожнини рота загалом діагностують доволі часто. Але вже тоді, коли пацієнт відчуває дискомфорт та можна помітити явні візуальні ознаки. Система, яку планують придбати, буде першою у Калуші.

Депутати міської ради своїм голосування рішення підтримали.

Нагадаємо, що стоматологічна поліклініка у Калуші надає низку пільгових послуг для населення.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору