Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Великомучениця Варвара — історія святої та як її мощі опинились у Калуші

свято Варвари

Як мощі святої, котра мешкала у 3 столітті в Сирії, опинились у Калуші?

Розповідає Інформатор.

Цьогоріч українці вперше за багато років відзначають день святої великомучениці Варвари 4 грудня.

Точних історичних відомостей про її життя немає. За одним з переказів вона народилась в сирійському місті Іліополь Фінікійський — визначному центрі дохристиянської язичницької цивілізації у сімʼї знатного й заможного язичника. Він вважав, що ніхто не гідний бачити красу доньки й замкнув її у високій вежі. Матір померла рано, тому виховували дівчинку служниці, серед яких були християнки.

Згодом Варвара таємно прийняла християнство. Коли відкрила цю таємницю батькові, то він дуже розлютився. Після цього батько привів її до римського префекта, який катував дівчину, а потім засудив до страти.

Сам батько взяв на себе виконання цього вироку, відсікши голову своїй доньці мечем. За цей гріх, повертаючись додому, батька вразила блискавка. Також грім вбив префекта. Разом із Варварою християнка Юліана Іліопольська прийняла мученицьку смерть. Валентин, побожний чоловік, поховав тіла обох жінок і збудував над ними церкву. Після смерті Варвари біля її могили стали відбуватися чудеса, при яких хворі одужували, а паломники отримували допомогу та підтримку.

У 4 столітті реліквії святої Варвари були переміщені до Константинополя. У 9 столітті імператор Візантії Лев VI воздвигнув Церкву святої Варвари на її честь, де зберігав частину святих мощей великомучениці.

Частина мощей потрапили до України. У 1108 році Варвара, родичка візантійського імператора Олексія Комніна, вийшла заміж за київського князя Святополка Ізяславовича. Під час свого переїзду до Києва вона взяла з собою частину святих мощей своєї покровительки, Варвари.

Також у Калуші є частина мощей великомучениці. Вони зберігаються у престолі собору Святих Землі Української. Річ у тім, що у кожній церкві є обовʼязковим зберігання мощей святих у престолі в особливій скриньці — ковчежці. Така практика виникла зі звичаю ранніх християн служити Літургію на могилах мучеників, як символ того, що церква ґрунтується на Крові Христовій, а через нього і на крові мучеників.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору