Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

7 міфів про поганий зір: що кажуть науковці?

7 міфів про поганий зір: що кажуть науковці?

В дитинстві нас лякали, що не можна читати книжки ввечері при лампі чи міряти чужі окуляри, бо осліпнемо, або не сидіти близько до телевізора, бо зіпсуємо зір. А таких і схожих міфів насправді дуже багато й часто вони не допомагають, а навпаки. В останні роки, якщо придивитися, то можна помітити, що насправді багато людей ходить в окулярах або лінзах. І більшість гадає, що саме оті міфи й стали причиною.

Інформатор спробує розвіяти кілька з них.

#1:   Не читай так близько — посадиш зір! 

Старші люди запевняють, що читання книжки чи якоїсь інформації в телефоні зблизька, псує зір. І певною мірою це правда. Очі людини не пристосовані до тривалого фокусування на об’єктах поруч з обличчям. Особливо на це варто звертати увагу в дитинстві. Така практика стимулює подовження очного яблука, що з часом може спричинити короткозорість.

“Щоб зменшити навантаження на очі варто дотримуватися правила 20-20-20: кожні 20 хвилин уважного читання дивіться щонайменше на 20 секунд на предмет, що знаходиться на відстані принаймні 20 метрів від вас”, — радить Сяоін Чжу, доцент клінічного професора оптометрії та провідна дослідниця короткозорості в Коледжі оптометрії SUNY у Нью-Йорку.

#2:   Читаєш в темряві — втратиш зір

Неправда. Проте, при поганому освітленні ми часто сунемо гаджети ближче до очей (чим це погано ми написали вище). Звідси виникає втома, яка може спричинити біль навколо очей і скронь, головний біль і труднощі з концентрацією. Але це зазвичай тимчасові симптоми. Не більше.

#3:   Погуляй на вулиці, будеш краще бачити

Це правда.

“Деякі дослідження (здебільшого зосереджені на дітях) показують, що час на свіжому повітрі може зменшити ризик розвитку короткозорості”, — констатує ад’юнкт-професор клінічної оптометрії Каліфорнійського університету в Берклі, Марія Лю.

Науковці також зазначають, що яскраве сонячне світло може спонукати сітківку виробляти дофамін, який перешкоджає подовженню очного яблука.

#4:   Не дивись на Сонце — осліпнеш

Справді. Забагато ультрафіолету це шкідливо.

“Занадто сильний вплив ультрафіолетового світла також може збільшити ризик розвитку раку очей. Хоча цей ризик низький.
Носіння сонцезахисних окулярів, окулярів або контактних окулярів, які блокують УФ-промені, може забезпечити захист”, — запевняє доцент кафедри офтальмології та візуальних наук Мічиганського університету, доктор Джошуа Ерліх.

#5:   То ношу, то не ношу

Робити перерви при носінні окулярів і думати, що при цьому зір не буде погіршуватись — це фіаско. Якщо у вас поганий зір — носіть окуляри!

#6:   Окуляри “для роботи за комп’ютером” захищають очі

Це не так. Доктор Сяоін Чжу розповідає, що екрани можуть погано впливати на зір різними способами, наприклад, викликаючи сухість очей, оскільки не моргаємо так часто, як повинні. Але наукових доказів того, що носіння таких окулярів покращує здоров’я очей, не існує.

#7:   Старієш — сліпнеш

Це також неправда.

“Більшість причин погіршення зору в дорослому віці, включаючи вікову дегенерацію жовтої плями, катаракту та глаукому, можна вилікувати й навіть запобігти цьому, якщо вчасно виявити. Якщо ж ваш зір починає слабшати, не сприймайте це як “просто старіння”, — зауважує доктор Джошуа Ерліх.

Він також додає, що негайне та регулярне відвідування офтальмолога дасть вам найкращі шанси запобігти цим захворюванням.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору