Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші формують бюджет-2024. Гроші будуть лише на базові потреби

Бюджет Калуської громади на 2024 рік

У Калуші почали обговорювати проєкт бюджету на 2024 рік. Він — доволі песимістичний: видатки по багатьох сферах зростають, а доходи загалом прогнозують менші, аніж були у поточному році. Левова частка видатків — на зарплати, енергоносії та інші “захищені” статті.

Інформатор побував на бюджетних слуханнях.

Відбуватимуться вони у два етапи: сьогодні у фокусі обговорення були сфери державного управління, освіти, культури, соцзахисту та спорту. На засідання прийшла і доволі численна група з числа активістів, які кілька тижнів регулярно мітингували під міською радою з вимогою більше підтримувати армію. Люди питали про окремі статті видатків, але загалом цього разу були не надто активними.

Згідно з проєктом рішення, який оприлюднено на сайті міської ради, доходи бюджету громади на 2024 рік прогнозують на рівні 907 584 130 гривень. У цю суму включено:

  • доходи загального фонду – 859 850 100 гривень
  • доходи спеціального фонду – 47 734 030 гривень (у тому числі — 29 889 340 гривень бюджету розвитку).

Порівняно з планом доходів на поточний рік, у наступному прогнозують зменшення на кілька мільйонів гривень. І це при тому, що зростає мінімальна заробітна плата, яка з 1 січня становитиме 7100 гривень, а з 1 квітня — 8000 гривень, й відповідні податки.

Начальниця фінансового управління Леся Поташник детально проаналізувала прогнозовані видатки бюджету. За її словами, майже 60% піде на оплату праці працівників бюджетних установ. Решта — на комунальні підприємства, енергоносії, харчування та медикаменти тощо.

Видатки бюджету міської територіальної громади прогнозовано складуть 907 584 130 гривень, у тому числі:

  • видатки загального фонду – 855 451 366 гривень
  • видатки спеціального фонду – 52 132 764 гривні

Потреб, каже фінансистка, у громади на 1 мільярд 300 мільйонів гривень. Але ресурсів — значно менше, тому по галузях розписали лише основні статті видатків. Наприклад, на державне управління (а це 16 структурних підрозділів міської ради) заклали лише 63% від потреби — 86 мільйонів гривень.  У 2024 році, вірогідно, буде суттєво зменшено заробітні плати посадовцям міської ради — на премії грошей не передбачають.

“Ми йдемо до того, що посадовий оклад навіть керівника управління буде меншим за мінімальну заробітну плату, передбачену законодавством”, — зазначила Леся Поташник.

Видатки освіти у 2024 році прогнозовано складуть майже 479 мільйонів гривень. При цьому, 408 мільйонів піде на зарплати, а 30 мільйонів — на енергоносії. При цьому. коштом бюджету ще планують зберегти пільгове харчування для певних категорій дітей та оздоровлення.

55 мільйонів гривень із бюджету готові спрямувати на сферу соціального захисту. Це орієнтовно 71% від потреби. На зарплати з цієї суми буде спрямовано майже 15 мільйонів гривень, на підтримку ВПО — 1,5 мільйона гривень. У структурі видатків на наступний рік додасться фінансування геріатричного центру — понад 6 мільйонів гривень.

На сферу культури — 34 мільйони 800 тисяч гривень, які покривають 82% від потреби галузі. Приблизно 25 мільйонів з цієї суми піде на оплату праці працівників бібліотек, музеїв, народних домів та інших. Подібна ситуація — і зі сферою спорту, якій прогнозують 88% фінансування від планової потреби — 24 мільйони 989 тисяч гривень.

Щодо інших сфер, зокрема, житлово-комунального господарства та підтримки військових, говоритимуть завтра — під час другого засідання бюджетних слухань. Але вже зараз очевидно: загалом бюджет — дуже обмежений і фактично покриватиме лише базові потреби громади.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору