Інформатор Калуш

ГРОШІ

Бюджет-2024: чи збережуть у Калуші безкоштовне харчування у школах?

Бюджет-2024: Чи збережуть у Калуші безкоштовне харчування у школах?

У міській раді констатують, що бюджет Калуської громади у 2024 році буде дуже обмеженим. Проте, харчування та оздоровлення дітей деяких категорій поки що планують зберегти. У проєкті бюджету на 2024 рік ці витрати закладено.

Розповідає Інформатор.

Про це йшлося на бюджетних слуханнях, участь в яких беруть заступники голови та депутати міської ради, керівники структурних підрозділів та громадськість.

Нагадаємо, що видатки освіти у 2024 році прогнозовано складуть майже 479 мільйонів гривень. При цьому, 408 мільйонів піде на зарплати, а 30 мільйонів — на енергоносії.

Наразі в проєкті бюджету громади закладають і кошти на безкоштовне харчування для певних категорій дітей. Це учні 1-2-х класів, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних та спеціальних класах, діти із малозабезпечених сімей, діти, які підпадають під дію Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, діти з числа внутрішньо переміщених осіб, діти, батьки яких мають статус учасника бойових дій. Також з 1 вересня цього року дворазовим харчуванням коштом бюджету забезпечені учні двох спортивних класів ліцею №6.

Як повідомила начальниця управління освіти Ірина Люклян, наразі пільговим харчуванням у громаді охоплені 1495 учнів 1-2-х класів та 1750 учнів пільгових категорій. З врахуванням того, що з нового року планують підвищити вартість харчування у навчальних закладах (для учнів початкових класів вартість порції становитиме 35 гривень, а для інших — 40 гривень), вартість харчування для цих категорій становитиме 122 тисячі 325 гривень за день. Тобто загалом — близько 20 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що пільга для учнів 1-2 класів надається за ініціативи місцевої влади (щодо інших категорій дітей, то їхнє право на безкоштовне харчування у навчальних закладах регламентується урядовою постановою). Раніше безкоштовним було харчування для всієї початкової ланки, тобто учнів 1-4 класів. З 2021 року через брак фінансування цей перелік трохи скоротили. І тоді, й у наступні роки періодично обговорюють питання про відмову від цієї практики. Тож, цілком імовірно, що перед остаточним затвердженням бюджету, питання підніматимуть знову.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору