Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Унікальна виставка робіт з соломи та сіна на Прикарпатті | ФОТО

Унікальна виставка на Прикарпатті

Для виготовлення експозиції надвірнянські вчителі та митці витратили 400 кілограмів сіна, 20 кілограмів соломи, два 50-метрові мотки ниток.

Розповідає Інформатор Івано-Франківськ.

Сьогодні, 19 грудня в Івано-Франківську, керівництво Палацу Потоцьких презентували виставку “Солом’яне Різдво” на якій представлені унікальні роботи з соломи та сіна Жанни Боднаренко, директорки Надвірнянської художньої школи та її заступниці – Наталі Пак, а також помічника хориста церковного хору Миколи Зузанського. Презентована шопка, є унікальною на Прикарпатті, адже вона є єдина в такій величині, найбільший елемент має розмір – 2,5 метри. Вертеп експонувався в церквах, школах та за кордоном, у Франківську виставляється вперше.

“Для виставки шукали людей, авторів. Першим моїм знайомством була пані Ольга, далі відбулося знайомство з Галиною Різничук, а вже далі відбулося знайомство з Жанною Бондаренко, яка представила свою ідею. Адже в колядках прославляється народження Ісуса, який народився у яслах на сіні. Так зародилася ідея вертепу. Загалом все розпочалося з маленьких фігур Марії та Ісуса, а вже з кожним роком кількість скульптур збільшувалася. Попри те, що матеріал надзвичайно крихкий та постійно потребує доопрацювання, він є ще і рідкісним, адже зірка має понад два метри та на виготовлення було витрачено не один день”, – розповідає організаторка Ольга Гузік.

На виставці представлені унікальний на Прикарпатті Різдвяний вертеп, який створили з натуральних матеріалів: сіна, соломи, ниток.

Вертеп з соломи

“Методика виготовлення скульптур, є надзвичайно проста, оскільки сіно у використанні дуже гнучке, було вирішено створити такий вертеп, скульптур з соломи. Який буде приносити емоції радості, бо радощі, є символом усмішки та символом доброго, щасливого, сонячного життя. І тому, звичайно приємно, що наші випускники, які вже працюють з підростаючим поколінням, створили такі фігури на дитячу тематику, адже вертеп показує народження дитини, народження спасителя світу”, – розповіла художниця Ольга Мельник.

Також на виставці представлені ікони з соломи, авторки Галини Різничук. Вона розповідає, що надихнулася на роботу з соломою вже у зрілому віці, від свого сина. Жінка не має художньої освіти, але завжди гарно малювала.

Роботи Галини Різничук

“Розпочала свій творчий шлях зі створення ікон, а вже потім перейшла на створення пейзажів та портретів людей, почала творчий шлях з 2010 року. На виставці експонується роботи на релігійну тематику, адже це є Різдвяна виставка. У своїх роботах, я ставила собі за мету, створити живі образи й передати емоції у лику Господньому й обличчі людському. Кожна робота є унікальною, адже на створення різних картин я витрачаю від декількох місяців до декількох років. Таємну вечерю, мені йшла понад два роки, я постійно щось допрацьовувала, щось змінювалося, тому кожний елемент, я відпрацьовувала по новому”, – розповідає Галина Різничук.

Ікони з соломи

Виставка триватиме до кінця січня і доповнюватиметься новими експонатами.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору