Інформатор Калуш

ГРОШІ

Наймолодшим школярам — безкоштовні сніданки. У Калуші зберегли програму

наймолодшим школярам безкоштовне харчування у Калуші

З 8 січня у Калуші змінюється вартість харчування у закладах освіти. Порція шкільного обіду подорожчає на 10 гривень. Безкоштовно в громаді харчування отримуватимуть 3308 дітей. А коштом бюджету і далі фінансуватимуть харчування учнів 1-2-их класів.

Рішення затвердили на засіданні виконавчого комітету, повідомляє Інформатор.

Як повідомила начальниця управління освіти Ірина Люклян, затверджена вартість харчування діятиме з 8 січня по 31 травня 2024 року.

Безкоштовне харчування у школах передбачене деякими законами України. Відповідно до цього, у Калуській громаді харчуватимуть:

  • 73 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування
  • 134 дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у інклюзивних класах
  • 10 дітей із особливими освітніми потребами
  • 375 дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям
  • 10 дітей, відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”
  • 441  дитини  із числа  внутрішньо переміщених осіб та дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів
  • 742 дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (які загинули (пропали безвісти) або померли) та із сімей, батьки яких мають статус учасника бойових дій, безпосередньо брали або беруть участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України  (підстава: довідка встановленого зразка
  • 46 учнів спеціалізованих класів з видів спорту  Калуського ліцею №6.

Вартість харчування для цих категорій учнів становитиме 35 (у початковій школі) та 40 (від 5 класу і старші) гривень. Виняток — лише учні спортивних класів. У них — дворазове харчування, на яке передбачено по 85 грн на день.

Не передбачено законодавством, але вже багато років діє у Калуші — безкоштовне харчування всіх учнів початкових класів. Ці витрати, на відміну від попередніх, покривають коштом бюджету громади. В останні роки через обмеженість фінансування програму звели до надання безкоштовних сніданків учням 1-2-их класів. Цьогоріч говорили про ймовірне скорочення цієї статті видатків, адже бюджет громади на наступний рік дуже обмежений.

Утім, відповідно до рішення виконавчого комітету, харчування таки збережуть. Його отримуватимуть 1477 учнів. Вартість порції — 35 грн. Відповідно — з міського бюджету буде виділено 5 млн 117 тис 805 гривень.

Додамо, що управління освіти щомісяця уточнює списки учнів, яким надають безкоштовне харчування в межах встановленої норми.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору