Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

12 страв на Святвечір. Що обов’язково має бути на столі?

12 страв на Святвечір. Що обов'язково має бути на столі?

Ще минулого року українці відзначали Святий вечір 6 січня. Цьогоріч, у зв’язку із переходом на новоюліанський календар, ми святкуватимемо Святвечір 24 грудня.

Інформатор підібрав 12 найпоширеніших традиційних страв.

Святвечір — це вечір перед Різдвом, коли українці, за традицією, збираються родинами на спільну вечерю. Ця вечеря є особливою і  саме до неї готують 12 традиційних страв, кожна з яких має своє сакральне значення.

За давніми традиціями, до столу сідають у час, коли на небі з’явиться перша вечірня зоря.

Кутя

Це головна страва Святвечора. Пшениця, як зерно, має символ вічності, безкінечності й родючості. До нього, звісно ж, додавали мак (що символізує муки) та мед (символізує чистоту). Кутю, за традицією, куштує кожен із членів сім’ї. А також страву залишають на всю ніч, щоб її “скуштували” і душі покійних пращурів.

12 страв

Вареники з картоплею

Пісні вареники є символом достатку. Подають їх змащеними олією, засмаженою цибулею або з грибною підливою.

Узвар

Узвар символізує нове життя, народження, яке було дароване людині Богом. Готували узвар з сухофруктів та чистої джерельної води. Вона, як складова, була символом очищення тіла та душі.

святвечір

Хліб або колач

Хліб/колач — головний символ гостинності. Символ вічної пам’яті та пошуку єдино-вірного шляху до коренів свого родоводу. Зазвичай хліб ставлять біля куті на Святвечір.

святвечір

Оселедець

Риба — символ християнства. Саме тому обов’язково серед 12 різдвяних пісних страв мають бути й страви з риби.

святвечір

Капусняк

Капуста в цій страві — як символ простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи – Христа-Бога. Також капусту можна подавати в окремій тарілці.

святвечір

Грибна юшка з вушками

Гриби символізують продовження роду та плодовитість. Тому на різдвяному столі так багато страв з грибами. А ще й тому, що вони є одним з важливих складових пісних страв. Грибна юшка (дехто готує і пісний борщ) та вушка — це дві страви, які гармонійно поєднуються одна з одною.

святвечір

Пампухи

Пампухи — символ свята та солодкого життя. Адже всередину можна додавати різноманітні начинки, які символізують міцне здоров’я, щастя чи силу у наступному році.

святвечір

Квасоля і горох

Це символ християнського життя у “домашній”, “сімейній церкві”, символ єдності роду. Адже за столом усі збираються як “горошинки”.

святвечір

Вареники з капустою

Звичні вареники з капустою на святвечірньому столі символізують достаток та благополуччя. існував звичай в один з вареників заліплювати монету, й той хто її знайде — буде багатим протягом року.

святвечір

Запечений короп

У ранньому християнстві риба була прийнята як символ Христа. Саме брати-рибалки стали першими учнями Ісуса, а знак риби став першою монограмою християнства.

святвечір

Вареники з маком

Вареники з маком уособлювали множинність зоряного світу. Великою життєтворчою силою наділялися посічені в начинці яйця.

святвечір

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору