Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Голубці внесли до переліку культурної спадщини України

Голубці внесли до переліку культурної спадщини України

З півночі й до крайнього півдня Одеської області: страва побутує у кількох регіонах області. І саме голубці з Одещини внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомляє Одеський обласний центр української культури, пише Інформатор.

Голубці – це одна із основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені серед українців.

“Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише “конвертик” з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування, яке вражає!”, — додають у дописі.

Голубці внесли до переліку культурної спадщини України

На півночі Одещини (на Кодимщині), під час приготування голубців на весілля, господині групувались й сідали по колу. За спільною працею вони співали народні та обрядові пісні й “крутили” голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів.

А в селі Глибочок, до прикладу, свої традиції приготування — господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують голубці в томатному соку домашнього приготування.

Вже на півдні Одеської області (в селі Орлівка) голубці мають назву “cармале”, що з турецької — “обмотувати”. Готують їх, переважно, зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свинного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні.

Голубці внесли до переліку культурної спадщини України

“Гушками” голубці називають у селі Городнє. Їх також готують із пропареного листя винограду, але начинка складається з рису або булгуру. Готують їх з додаванням трав: кропу, петрушки, м’яти.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору