Коломия До сайту

Режим зимової жаги до солодкого: чому він вмикається?

взимку хочеться солодкого

Влітку хочеться салатів та овочів, а взимку — печива й інших калорійних страв. Помічали таке?

Інформатор, посилаючись на МОЗ, пояснює, що ж перемикає організм в режим зимової жаги до солодкого.

Потяг на жирну і солодку їжу взимку, то передусім наша еволюційна прошивка — голод був реальною загрозою зовсім донедавна, кажуть у профільному міністерстві. А відтак додають і кілька інших причин.

Світло

Восени та взимку світловий день скорочується і ми отримуємо менше денного світла, що може викликати сезонний афективний розлад (САР). Тоді наш організм намагається компенсувати цей стан їжею з високим вмістом вуглеводів та цукру. Окрім цього, на біохімічному рівні солодке бадьорить мозок.

Тепло

Окрім світла, нам не вистачає тепла. Тут на допомогу організму приходить харчовий термогенез – процес, коли організм витрачає енергію, щоб переварити їжу і внаслідок цього зігрівається. Тут не обов’язково їсти саме солодку їжу — найбільший ефект має білкова їжа.

“У комбінації ці 2 основних фактори дають нам бажання їсти більше і їсти солодке!” — йдеться у роз’ясненнях.

Щоб зменшити потяг до солодощів:

Читайте також —

Що робити, щоб через відключення електрики їжа у холодильнику не псувалася? | Поради

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08